20.6 C
Пазарджик
събота, 26 април, 2025

Здравословни идеи за брънч вкъщи

spot_img

Всички сме имали онова страшно чувство, че до обяа остава прекалено много време, а стомахът не е склонен да се съобразява с часовника, още повече ако закуската по някаква причина е пропусната.

Точно тук идва моментът за здравословен брънч.

Идеята на брънча е да е хранителенн, да не е твърде тежък, за да не отнеме от енергията за оставащата част от деня.

Най-често прибягваме до него в свободните уикенди, когато спим до късно. Удобен е и за работещите на смени, които се хранят в непопулярни часове.

Ако в съзнанието ви сандвичът непременно е нездравословна храна, то бързо ще ви разубедим. При изобилието от възможности на пазара, може да заменим почти всичко вредно с нещо също толкова вкусно и далеч по-здравословно.

Поширано яйце с авокадо

Това е сравнително лесна рецепта, стига да сте на „ти“ с поширането.

Има няколко трика с тази техника и вероятно сами ще откриете за себе си най-лесния. Идеята е в загрята почти до точка на кипене вода внимателно да счупите яйцата (от възможно най-ниско и задължително да са пресни) и да запазите целостта на жълтъка. Варят се около три минути и се вадят с помощта на решетъчна лъжица.

Междувременно препичате филийки в тостера – ако искате да е диетично и здравословно, нека са пълнозърнести, намазвате ги с горчица и нареждате резени авокадо. Най-отгоре поставяте негово височество пошираното яйце.

Хрупкаво авокадо

Авокадото е пръв приятел на почти всеки, който иска да се храни разумно заради съдържанието на много мононенаситени мазнини. Обеленото и нарязано авокадо се овалва в подсолено бяло или царевично брашно, след това в разбити яйца, а на края – в галета. Пече се около 10-15 минути на 180 градуса с вентилатор. Може да се сервира към всякакви видове сандвичи и върви с пресни зеленчуци. Най-честата комбинация е с домати.

Препечена филийка с фета и яйца

Яйцата се варят 7 минути, след което се охлаждат, белят и нарязват на тънки шайби. Сиренето фета се намачква в купа с пресен лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер. Намазва се върху препечена филийка от плодов или пълнозърнест хляб, редят се яйцата и най-отгоре може да поръсите с нарязан на ситно пресен чесън или естрагон.

Филийка с яйца и спанак

Лечебните свойства на спанака се комбинират чудесно с богатите на хранителни вещества яйца. Задушете в тиган за съвсем кратко зеленолистния зеленчук в малко масло със скилидка чесън и чукнете отгоре две яйца (бройката зависи от това колко сте гладни). Настъргвате сирене, подходящи са Бри и Камембер. Това е всичко – може да го сервирате с препечена филийка и тя отново да е пълнозърнеста.

Сандвич с бекон и сирене

Не се отказвайте от тази рецепта веднага само заради бекона. Ако ползвате английски – той е с доста по-малко мазнини от класическия бекон. Можете да замените и белия хляб с пълнозърнест. Другите нужни продукти са сирене пекорино, яйца, масло, горчица и свежи зеленчуци по ваш избор. Беконът се запича леко в тиган (може и на плоча, ако имате опцията), върху него се чуква яйцето и може да си оставите жълтъка леко рохък. Изпичате и филийките хляб. В оригиналната рецепта и това би трябвало да стане на плоча, но може да го направите и на котлона, в тостера и дори във фурната.

Всички тези идеи всеки може да развие, както опитът и вкусът позволяват. Най-важното е да го приготвяте с желание и да хапвате с удоволствие. И помнете, че сте си спестили време и пари, приготвяйки ги вкъщи.

spot_img
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии