20.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Дервишовден в Церово

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

С шествие по улиците на селото започна Дервишовден в Церово. Местните хора спазват една дългогодишна традиция. Макар да няма исторически данни точно кога хората са започнали да се обличат в карнавалните костюми и да се наричат дервиши, вероятно това е станало още във времената на турско робство.

Синхрон: 9357 Димитър Влахов, председател на НЧ“Георги Бенковски“

„Може би турците, дето са дошли по нашите земи са видели, че има такива ритуални празници, свързани с божествата, с новото начало и са ги оприличили с дервишите. Целият ритуал почти в България не се изпълнява, по този начин, по който ние го изпълняваме. Това е характерно, даже като ходим по другите фестивали в България им е интересно с това, че сме много по-различни от другите. Кожите при нас не се използватл.“, разказва председателят на местното читалище Димитър Влахов.

Той допълва, че за местните хора това е най-колоритният празник. Подготовката за него започва от рано, а един от сборните пунктове е домът на Йордан Генов. Той е от най-опитните дервиши.

Един по един дервишите се събират, а сред тях има много деца. Сред най-нетърпеливите е 5-годишният Влади, който ще върви редом с далеч повече опит като дервиш Васил Генов.

Дервишите от Церово се отличават с това, че не се обличат с кожи, а винаги с народна носия и конусовидни маски, изработени от конци.

След като минат из селото те се събират на центъра, за да изпълнят ритуалния си танц.

Тази година на Дервишовден в Церово гостува кукерската група от Кошарево, които демонстрираха пъстротата на своите костюми, интересните си, но и доста зловещи маски.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии