29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Единствената по рода си пътуваща изложба „Следи от изчезване“ гостува в град Пловдив от 14-ти май

Кампанията „Следи от изчезване“, организирана от минерална вода „Велинград ALCALIA“, цели да отрази гласовете на едни от най-застрашените животински видове в страната

След успешния старт на кампанията „Следи от изчезване“, който беше поставен в гр. София с първата по рода си пътуваща изложба, от днес плочите с отпечатъците на някои от най-застрашените видове в българските планини могат да бъдат посетени напълно безплатно в галерия „Етерна“ на ул. „Княз Александър I“ 26 в периода 14 май – 18 май в гр. Пловдив от 12:00 до 19:00 часа. Уникалната изложба, която представя реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на изчезващи животни, старателно изработени от био материали и пресъздаващи напълно естествените им местообитания, е видяна от над 800 посетители в София. Произведенията на изкуството ще обиколят и градовете Бургас и Велинград, за да отразят гласовете на застрашените видове в душата на родните планини.

Не от скоро виждаме как планините в България бавно, но сигурно губят своето биоразнообразие. Все повече видове са на прага на изчезването си, а страниците на Червената книга на България се увеличават. Роля за това играе както бързо развиващата се инфраструктура, която разрушава естествените хабитати в българските планини, така и нарастващото ни потребление на различни суровини, което оголва някогашните гъсти гори. Представители на животинския свят като зубъра, дивите коне и дивите кози са пример за това как само в рамките на сто години животинските видове могат да бъдат доведени до ръба на изчезването.

Минерална вода „Велинград ALCALIA“ е в основата на кампанията „Следи от изчезване“, като отново отправя сърдечен призив за подкрепа в усилията за опазване на местообитанията на някои от най-застрашените животински видове в нашата страна. От днес до 18-и май жителите на гр. Пловдив могат да посетят галерия „Етерна“, където да разгледат уникалните плочи с отливките на животните, както и да посетят сайта https://sledi.velingradvoda.bg, където да разберат как сами могат да допринесат за запазването на местообитанията им. Повече информация относно изложбата и работното време на галерията можете да видите тук. Кампанията, която ще се проведе през май и юни тази година, цели да привлече вниманието на обществеността към проблема с изчезващите диви животни в страната и да насърчи хората в България да спомогнат за запазването на местообитанията на застрашените видове.

За да може посланието на пътуващата изложба „Следи от изчезване“ да достигне до максимално много хора, които да допринесат към опазването на естествените местообитания на застрашените видове, Netinfo Company, „Лицата на града“, вестник „Черноморски фар“ и ViewSofia.com се превърнаха в официални медийни партньори на инициативата.

Места на провеждане на изложбата:

София: Галерия „Слон“ на ул. „Уилям Гладстон“ 12 | 7 май – 11 май 2024 г.

Пловдив: Галерия „Етерна“ – „Княз Александър I“ 26 | 14 май – 18 май 2024 г.

Бургас:  Културен център „Морско казино“ |  21 май – 29 май 2024 г.

Велинград: площад „Николай Гяуров“ | 1 юни – 7 юни 2024 г.

След приключването на пътуващата изложба, стъпките на животните ще намерят постоянен дом в Природонаучния музей в Пловдив, за да могат бъдещите поколения да продължат да се възхищават на следите на тези величествени същества.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии