Д-р Пламен Димитров: 2019 - годината на нестандартните политически лидери

30.12.2019 10:56 1052 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Ангел Узунов Гледна точка
Д-р Пламен Димитров: 2019 - годината на нестандартните политически лидери

За да се издигне до държавния връх един политик трябва да бъде солиден, улегнал, добре подготвен и с безупречен имидж. Така беше до скоро в демократичните държави.

Откакто Доналд Тръмп стана президент на САЩ това убеждение е сериозно разклатено. Но той вече не е сам. 2019 бе годината на нестандартните лидери в световната политика. Странностите на Тръмп продължиха да възмущават неговите противници и да хвърлят във възторг почитателите му, но редом с него изгряха и звездите на други екзотични политически птици. Безкрайният сериал за излизането на Великобритания от ЕС бе удължен с още няколко епизода след като лидер на консерваторите и премиер на страната стана невчесаният ексцентрик Борис Джонсън. В Украйна смазваща победа на президентските избори спечели шоуменът и продуцент Володимир Зеленски, в Италия нарасна популярността на Матео Салвини, макар че той бе изигран от по-опитните политици в Рим и засега е извън властта. Като нестандартен лидер през тази година се държа и френският президент Еманюел Макрон, който попари евроинтеграционните стремежи на Северна Македония и обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“.

Така политиката все повече заприлича на телевизионно шоу. Лидерите не разгръщат сложни и всеобхватни идеологически платформи, а се концентрират върху кратки експресивни послания. „Европейците трябва да плащат повече за отбрана“ е фраза, в която Тръмп побира цялата сложност на отношенията между евроатлантическите съюзници. „По-добре мъртъв в канавката, отколкото да отложа Брекзит“, зарече се от своя страна Борис Джонсън и… му се наложи да отложи Брекзит. 2019 бе година, в която още по-ярко се открои тенденцията политическият фаст фууд да се харчи много повече в предизборните бакалии, отколкото здравословните храни, забърквани с идейна закваска и отлежавали дълго в ума на електората.

Ексцентричните лидери на могъщи държави правят света по-неуправляем, но засега сме далеч от катастрофа. В САЩ Конгресът играе ролята на усмирителна риза за Тръмп, във Великобритания Борис Джонсън получи мандат да извади страната от ЕС, но с това светът не свършва, а френският президент Макрон не може еднолично да разкъса институционалната паяжина на Европейския съюз и НАТО. А и като противовес на ексцентриците в Берлин все още управлява Ангела Меркел – старомодна солидна котва на стабилността в международната политика.

Яркото политическо лидерство наливаше гориво в двигателя на двата най-драматични и мащабни сблъсъка на днешната световна сцена - търговската война между САЩ и Китай и геополитическата конфронтация между Русия и Запада. През тази година Вашингтон и Пекин си размениха множество взаимни обвинения и икономически удари, макар че през декември стана ясно, че е почти готово за подписване търговско примирие между тях. Тръмп бе лидерът, който направи тежък геополитически проблем от огромното отрицателно салдо на САЩ в търговията с Китай, но борбата за световно лидерство между Вашингтон и Пекин ще продължи и при следващите американски президенти.

Макар и с по-бавен темп, икономическият възход на Китай продължи и през тази година. Засилва се и финансово-инвестиционната експанзия на Пекин в Южна и Централна Азия, Африка и Източна Европа. Люшкането между желанието да черпят от китайския инвестиционен поток и страха от попадане в зависимост от Пекин става централен политически сюжет във все повече бедни държави по света.

Китайците вече дишат във врата на Америка, но засега САЩ запазват световното си лидерство. Освен че имат по-голяма икономика от Китай, американците са флагман в редица сфери на модерния глобален бизнес – социалните медии, онлайн търсачките, електронната търговия, софтуерните решения. А също и във военните технологии и тяхното внедряване в производството. Един от най-ярките символи на американското технологично превъзходство е добивът на нефт и газ чрез метода на фракинга. Въпреки огромното вътрешно потребление, през тази година САЩ излязоха на трето място в света по износ на втечнен газ и този икономически успех започна да придобива геополитически измерения. Най-могъщата държава на планетата върви с бързи крачки към енергийна самодостатъчност (когато няма да има нужда от внос на нефт) и това води до сериозно разместване в списъка с нейните международни приоритети.

Китайската международна експанзия обаче е централизирана, по-добре планирана и с дългосрочни цели. Тя се води от държавни компании, а не от частни предприемачи. Китай вече е спечелил сблъсъка със Запада по отношение на индустриалното производство, но това е само прелюдия към истинската битка в сферата на високите технологии. През тази година все повече западни държави осъзнаха, че трябва да се определят спрямо китайското предизвикателство. На срещите на високо равнище на ЕС и НАТО се обсъждаха амбициите на Пекин да внедри китайска технология и китайски фирми при създаването на 5G мрежите за мобилна комуникация в Европа. Вашингтон е категорично против такъв сценарий, но редица европейски държави се колебаят.

Конфликт между Запада и Пекин назрява и по въпроса за човешките права. Съчетанието между информационните технологии и монополната политическа власт е на път да превърне Китай в първата държава на тоталното следене на гражданите. През годините това е било мечта на множество световни диктатори, но те не са имали технологична възможност да я реализират.

Макар и с доста по-скромни икономически възможности от Китай, Русия си остава другото голямо предизвикателство към доминирания от Запада световен ред. През тази година Кремъл успя да укрепи позициите си в Сирия, до голяма степен да превърне Турция в чуждо тяло в НАТО и да влияе все по-сериозно върху общественото мнение в Европа и САЩ. Американските социолози бият тревога за „путинизацията“ на Републиканската партия, чийто електорат следва проруските симпатии на президента Тръмп. В същото време Конгресът налага нови санкции срещу Москва, ЕС преподновява старите, а НАТО отбелязва, че евроатлантическата сигурност е застрашена от „агресивните действия на Русия“.

И през тази година най-опасните места в света си останаха Близкия Изток, Арабския полуостров и Афганистан. В Сирия настъпи преразпределение на силите и влиянието в полза на Турция и Русия, след като местните кюрди бяха изоставени от американците. Краят на войната в Йемен не се вижда, а преговорите между Вашингтон и талибаните за Афганистан вървяха на приливи и отливи. Притиснат до стената от американските санкции, Иран търси асиметрични ходове, за да не позволи на своя главен регионален съперник Саудитска Арабия да вземе надмощие. През септември успешна атака с дронове извади от строя половината от саудитските мощности за очистване на петрол и показа как ще изглеждат войните на бъдещето. Последвалият трус на световните нефтени пазари бе преодолян бързо, но страхът от нови нападения срещу петролната инфраструктура остава.

2019 бе и година на уличните протести. В Хонконг демонстрантите искаха гаранции за политическа свобода, в Ливан и Алжир се бореха срещу корумпираната политическа класа, във Франция срещу пенсионната реформа, в Иран – срещу поскъпването на бензина и икономическите трудности, в Боливия срещу фалшифицирането на изборите. Най-парадоксален, но може би най-масов и жарък е чилийските протест, започнал заради поскъпване на билета за метрото в столицата с 8 стотинки.

Климатолозите казват, че глобалното затопляне е продължило и през 2019 г. Разгорещиха се и дебатите за мерките, които трябва да се вземат за спирането му. През 2020 г. обаче най-важното събитие ще бъдат президентските избори в САЩ. Една евентуална загуба на Тръмп може да охлади страстите в световната политика.

Д-р Пламен Димитров, Информационен център на Министерството на отбраната

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Отличени заради нетърпимост към боклука в природата
19.04.2021 18:12 297
Отличени заради нетърпимост към боклука в природата

Поредните отличени по Програмата на Община Пазарджик „Граждански импулс&rdq...

Националният ваксинационен щаб с 5 решения за ваксините
19.04.2021 17:14 241
Националният ваксинационен щаб с 5 решения за ваксините

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с пов...

Тонове отпадъци за 3 часа предадоха пазарджиклии
19.04.2021 17:03 346
Тонове отпадъци за 3 часа предадоха пазарджиклии

През последните няколко години в навечерието на Великден, община Пазарджик органи...

ТМ+

В края на октомври е възможен колективен имунитет
19.04.2021 11:04 236 Общество
В края на октомври е възможен колективен имунитет

Реалистичният сценарий за постигане на колективен имунитет в България е към края ...

В РИМ Пазарджик ще представят: Българийо, аз всичко тебе дадох…
16.04.2021 09:19 442 Култура
В РИМ Пазарджик ще представят: Българийо, аз всичко тебе дадох…

На 20 април, вторник, от 17.00 ч. в къща музей „Константин Величков“,...

Директорът на полицията в Плодвив с поредната нетрадиционна кампания
09.04.2021 10:30 1040 Общество
Директорът на полицията в Плодвив с поредната нетрадиционна кампания

С позитивното послание „Избери живота!“, изписано върху  фотогра...

Бъдете изключително внимателни при заминавате за работите извън България
03.04.2021 14:16 1077 Общество
Бъдете изключително внимателни при заминавате за работите извън България

Местната комисия за борба с трафика на хора – Пазарджик съвместно с Национа...