Как Южна Корея успява да изглади кривата на заболелите?

09.04.2020 23:50 2366 Коментари: / Добави коментар Редактор: Ангел Василев Гледна точка
Как Южна Корея успява да изглади кривата на заболелите?

Страната показва, че е възможно да се овладее коронавирусът, без да се изключи икономиката, но експертите не са сигурни дали нейните уроци могат да заработят в чужбина.

Без значение как гледате на числата, една държава се откроява от останалите - Южна Корея. В края на февруари и началото на март броят на новите коронавирусни инфекции в страната избухва от няколко десетки случая, през няколкостотин, до няколко хиляди.

В пика си медицинските работници идентифицират 909 нови случая за един ден и това е 29 февруари. 50 милионата страна е на прага да бъде затрупана с болни. Но по-малко от седмица след това броят на новите случаи намалява наполовина. В рамките на четири дни - наполовина отново и отново на следващия ден.

Сега Южна Корея отчита само 64 нови случая на ден. В противовест на растящия брой инфекциите в други страни опустошавайки здравните им системи и икономики.

Италия регистрира няколкостотин смъртни случаи всеки ден. Южна Корея не е имала повече от осем на ден!

Южна Корея и Китай са единствените две държави с големи огнища на заразените, които успяват да изравнят кривата на новите инфекции. Но Южна Корея е единствената, в която това става без да се налагат драконовските ограничения за движение и изключване на икономиката, както направи Китай или икономическите блокировки като тези в Европа и САЩ.

Тъй като смъртните случаи вследствие на вируса нарастват над 15 000 души официални лица и експерти по света се обръщат към Южна Корея за уроци. И тези уроци, макар и не  лесни, изглеждат сравнително прости и достъпни, а те са: категорични действия, широко тестване и проследяване на контактните и критична подкрепа и съдействие от гражданите.

Въпреки това тежко засегнати държави не следват примера на Южна Корея. Някои започнаха да проявяват интерес и да прилагат тези методи,  но едва след като епидемията се е ускорила до степен при която те вече не могат да и повлияят.
 
Скот Готлиб, бивш комисар на Администрацията по храните и лекарствата, многократно посочва Южна Корея като модел, пишейки в Twitter: „Южна Корея показва, че Covid-19 може да бъде победен с интелигентно и агресивно обществено здраве.“

Урок 1: Бърза намеса, преди да е дошла кризата
Само една седмица след диагностицирането на първия случай в страната в края на януари, правителствените служители се срещат с представители на няколко медицински компании. Те призовават компаниите да започнат незабавно да разработват комплекти за тестване на коронавирус за масово производство обещавайки спешно одобрение.

В рамките на две седмици, въпреки че потвърдените случаи от Южна Корея остават в двуцифрени числа, хиляди тестови комплекти започват да се доставят ежедневно. Сега страната произвежда 100 000 комплекта на ден, като се водят преговори със 17 чуждестранни правителства за износа им.

Длъжностните лица също налагат спешни мерки в Тегу, град от 2,5 милиона, където заразата се е разпространила бързо чрез  местна църква.

„Южна Корея би могла да се справи с това, без да ограничава движението на хора, тъй като установихме основния източник на инфекция, църковната конгрегация доста рано“, казва Ки Мо-ран, епидемиолог, съветващ правителството относно коронавирус. "Ако бяхме научили за това по-късно, нещата биха могли да бъдат далеч по-лоши".

За разлика от европейците и американците, южно корейците са подготвени да третират коронавируса като национална спешна ситуация, след избухването на епидемията от респираторен синдром в Близкия изток в страната през 2015 г. 38.

Смята се, че коронавирусът има петдневен инкубационен период, често последван от период на леки симптоми, които могат да бъдат сбъркани с настинка в период когато вирусът е силно заразен. При този модел се натрупва изоставане от седмица или две, преди огнището да стане очевидно. Това, което изглежда като шепа случаи, може да е стотици; това, което изглежда като стотици, може да бъде хиляди.

„Подобни характеристики на вируса правят традиционния ефект, който се създава чрез изолацията, неефективен“, заяви Ким Ганг-Лип, заместник министър на здравеопазването на Южна Корея. "Веднъж разпространил се, старият начин става не ефективен за спиране на разпространението на болестта".

Урок 2: Тествайте рано, често и безопасно
Южна Корея е тествала далеч повече хора за коронавирус, отколкото всяка друга страна, което и позволява да изолира и лекува много хора скоро след като са заразени.

До преди избухването на заразата в САЩ, Южна Корея е направила над 300 000 теста, което е 40 пъти повече на глава от населението.

„Тестването е най-важно, тъй като това води до ранно откриване, намалява по-нататъшното разпространение и бързо лекува тези открити с вируса“, заяви Кан Кюнг-Уа, министърът на външните работи на Южна Корея пред BBC, като нарече тестовете „ключът зад нашия много нисък смъртност".

Въпреки че понякога Южна Корея се представя като предотвратяваща епидемия, хиляди хора се заразяват и правителството първоначално е обвинено в самодоволство. Подходът му към тестването е създаден, за да се овладее положението.

За да облекчат болниците и клиниките да не бъдат претоварени, официалните лица отворят 600 тестови центъра, предназначени за възможно най-бързо изследване на колкото се може повече хора и да запазят здравните работници в безопасност, като сведат до минимум контакта.

На 50 мобилни станции пациентите се тестват, без да напускат колите си. Предоставят им въпросник, дистанционно сканиране на температурата и тампон за гърло. Процесът отнема около 10 минути. Обикновено резултатите от тестовете се връщат в рамките на часове.

В някои проходими центрове пациентите влизат в камера, наподобяваща прозрачна телефонна кабина. Медицинските работници прилагат тампони за гърлото с помощта на дебели гумени ръкавици, вградени в стените на камерата.
Категорични обществени съобщения призовава южнокорейците да поискат тест в случай, че те или някой, когото познават, развиват симптоми. Посетителите от чужбина са длъжни да изтеглят приложение за смартфон, което ги води чрез самопроверки за симптоми.

Офиси, хотели и други големи сгради често използват термокамери, за да идентифицират хората с треска. Много ресторанти проверяват температурата на клиентите, преди да ги приемат.

Урок 3: Проследяване на контакти, изолация и наблюдение
Когато някой е тестван положително, здравните работници проследяват последните движения на пациента, за да намерят, тестват - и ако е необходимо - изолират - всеки, с когото човек може да е имал контакт, процес, известен като проследяване на контакт.

Това позволява на здравните работници да идентифицират мрежи за възможно заразяване рано, изолирайки вируса от обществото като хирург, който премахва рак.

Здравните служители могат да проследят движенията на пациентите, като използват кадри от охранителни камери, записи на кредитни карти, дори GPS данни от своите коли и мобилни телефони.

"Направихме епидемиологичните си разследвания като полицейски детективи", каза д-р Ки. „По-късно имахме ревизирани закони, за да дадем приоритет на социалното осигуряване на личния живот по време на кризи с инфекциозни заболявания“.
Тъй като коронавирусната епидемия става твърде голяма, за да могат да се следят пациентите интензивно, службите  разчитат повече на съобщения в масмедиите.

Мобилните телефони в Южна Корея вибрират с аварийни сигнали, когато се открият нови случаи в техните квартали. Уебсайтовете и приложенията за смартфони подробно описват всеки час, понякога всяка минута, маршрути за пътуване на заразените хора - кои автобуси са взели, кога и къде са се качвали и слизали, дори дали носят маски.
Хората, които вярват, че може да са пресекли пътеки с вирусоносител се призовават да подадат сигнал в центровете за тестване.

Южнокорейците като цяло приемат загубата на неприкосновеност на личния си живот като необходим компромис.

Хората, поставени в самокарантина, трябва да изтеглят друго приложение, което предупреждава длъжностните лица, ако пациентът излезе от изолация. Глобите за нарушения могат да достигнат 2500 долара.
Чрез ранното идентифициране и лечение на инфекции и отделяне на леки случаи в специални центрове Южна Корея запазва болниците за най-тежките случаи. Смъртността е малко над един процент-сред най-ниските в света.

Урок 4: Предоставяне на помощ от хората
За проследяването на всички няма достатъчно здравни работници или скенери за телесна температура, така че всеки ден хората сами да намерят място и да съдействат.

Лидерите стигат до заключението, че подчиняването на епидемията изисква постоянно информиране на гражданите и призиви за тяхното сътрудничество, заявява  г-н Ким, заместник министър на здравеопазването.
Телевизионни излъчвания, съобщения в метрото и предупреждения от смартфоните предоставят непрестанни напомняния за носене на маски за лице, указания за социално дистанциране и данни за предавания през деня.
Съобщенията вдъхват чувство за обща цел  почти като във военно време. Анкетите показват одобрението на мнозинството за усилията на правителството, с високо ниво на доверие, без паника.

„Това обществено доверие доведе до много високо ниво на гражданска информираност и доброволно сътрудничество, което засилва нашите колективни усилия“, каза Лий Тае-хо, заместник-министърът на външните работи, пред журналисти по-рано този месец.

Длъжностните лица придават особенно значение на националната система за здравеопазване в страната, която гарантира много грижи, както и специалните правила, свързани с разходите, свързани с коронавирус, като дават дори на хора без симптоми по-голям стимул да се тестват.

Преносим ли е корейският модел?
При цялото внимание към успехите на Южна Корея нейните методи и средства за ограничаване не са твърде сложни или скъпи.
Някои от технологиите, които страната използва, са толкова прости, колкото специализирани гумени ръкавици и памучни тампони. От седемте страни с по-лоши огнища от Южна Корея пет са по-богати.

Експертите цитират три основни препятствия
в следването на водещата роля на Южна Корея, като нито едно не е свързано с разходите или технологиите.
Едното е политическата воля. Много правителства се колебаят да наложат тежки мерки при липса на дълбока криза.
Другото е обществената воля. Социалното доверие е по-високо в Южна Корея отколкото в много други страни, особено западните демокрации, засегнати от поляризацията и популистките реакции.

Но времето представлява най-голямото предизвикателство. Може да е „твърде късно“, каза д-р Ки, за държавите, които са дълбоко в епидемиите, да контролират огнищата толкова бързо или ефективно, колкото Южна Корея.

Китай неутрализира  катастрофалното първо огнище в Хубей, провинция, по-голяма от повечето европейски страни, с цената на спиране на цялата икономика там.

Методите на Южна Корея могат да помогнат на Съединените щати, въпреки че „вероятно загубихме шанса да постигнем резултат като Южна Корея“, г-н Готлиб, бивш F.D.A. комисар, написа в Twitter. „Трябва да направим всичко, за да предотвратим трагичното страдание, понесено от Италия“.

За съжаление Aмерика не го направи.
Ню Йорк Таймс

П.П. За България все още не е късно!
 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Днес не се дава нищо назаем
03.02.2023 09:28 78
Днес не се дава нищо назаем

На 3 февруари православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчи...

Жълт код за силен вятър в Пазарджик и още 9 области
03.02.2023 09:03 32
Жълт код за силен вятър в Пазарджик и още 9 области

За последния ден от работната седмица е обявен жълт код за силен вятър с пориви д...

Трябва ли в Пазарджик да има денонощен зъболекарски кабинет?
02.02.2023 17:44 1471
Трябва ли в Пазарджик да има денонощен зъболекарски кабинет?

Да се проучат възможностите за отваряне на денонощен зъболекарски кабинет в Пазар...

ТМ+

Днес не се дава нищо назаем
03.02.2023 09:28 78 Общество
Днес не се дава нищо назаем

На 3 февруари православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчи...

Нови предизвикателства пред Съвета за младежка политика през 2023 г.
02.02.2023 17:32 134 Акценти
Нови предизвикателства пред Съвета за младежка политика през 2023 г.

Съветът за младежка политика ще рестартира една от най-интересни те си инициативи...

LG представи най-новите си дисплейни решения
02.02.2023 14:41 48 Техно
LG представи най-новите си дисплейни решения

LG Electronics (LG) представя своите революционни решения за дигитални дисплеи на...

На 2 февруари не се върши никаква полска или домашна работа
02.02.2023 10:25 298 Общество
На 2 февруари не се върши никаква полска или домашна работа

Българската православна църква чества на 2 февруари Сретение Господне, един от 12...