Плодовете, които са събрали слънцето на лятото и земната свежест на земята, са сочени за есенни храни. Те са много ценни, но не бива да забравяме, че трябва да има разнообразие не само в зеленчуците и плодовете, но и в цветовете.
Розово-червените и оранжеви плодове и зеленчуци са малки витаминни бомби, твърдят специалисти.
Препоръчва се да се добави тиква към есенното ни меню, тъй като тя има много фибри.
В 100 грама тиква се съдържа дневната норма на витамин А, който е необходим за производството на хормони, а също така е полезен за зрението и имунитета.
Червеното цвекло също е един от най-полезните есенни зеленчуци.
Според диетолози основната ценност на този зеленчук са антоцианите, които го оцветяват в лилаво. Антоцианините помагат на организма да се бори със свободните радикали, спират окислението на свободните радикали, както и помагат в борбата със стреса и забавят процеса на стареене.
Бялото зеле също е полезна и здравословна есенна храна. Във всички видове зеле се съдържат вещества, които предотвратяват развитието на рак на гърдата при жените.
Освен това бялото зеле съдържа витамин U, който има свойството да заздравява лигавиците. То е и добро средство за предотвратяване на обостряния на гастрит и стомашни язви.