Стойчо Кацаров: Обмисля се въвеждането на локдаун

31.10.2021 14:11 1575 Коментари: / Добави коментар Източник: БТА Редактор: Ангел Узунов Гледна точка
Стойчо Кацаров: Обмисля се въвеждането на локдаун

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви в предаването "Тази сутрин" по БТВ, че се обмисля локдаун. "Ние сме в ситуация, в която, ако сегашните мерки, които прилагаме, не доведат до необходимия резултат, ще се наложи пълно спиране на всякакви стопански и обществени дейности. Имаме обаче възможност, спазвайки сегашните мерки, ваксинирайки се, да излезем от тази ситуация", коментира Кацаров.

На въпрос ще има ли локдаун до изборите, Кацаров каза: "Не мога нито да потвърдя, нито за отхвърля това.

Това не е нещо, което решавам еднолично, и второ - то зависи от ситуацията в страната". По думите му изборите нямат абсолютно нищо общо с противоепидемичните мерки. Той посочи, че това, че от шест месеца се намираме в предизборна ситуация, е много голям проблем при управление на кризата.

Стойчо Кацаров коментира още, че при сегашните обстоятелства планът на правителството предвижда пълно затваряне на държавата, пълен локдаун. "Ние обаче дадохме възможност при условията на "зелен сертификат" да бъде осигурена безопасна среда, т. е. предложихме алтернативен вариант. Това, че има определен брой ваксинирани хора, хора, които са преболедували и създали имунитет, дава възможност да продължат своята обществена дейност. Резултатът от тези мерки е същият с този, при който си стоите вкъщи", смята Кацаров.

С 25 на сто са повече заболелите спрямо миналата година, каза още здравният министър. Той посочи, че здравната ни система е силно претоварена. Броят на хоспитализациите е по-малък, отколкото е бил при предишните вълни, но ситуацията с реанимационните легла и с интензивните отделения е критична. Ние сме на практика на ръба на възможностите на здравната система да осигури реанимационни легла и достатъчно лекари специалисти реаниматори за обслужване на нарастващия брой болни.

Според министър Кацаров, ако се държим отговорно и спазваме противоепидемичните мерки, сме достигнали най-страшната вълна, но ако се държим безотговорно - не сме, и тя предстои.

В отговор на въпрос как държавата контролира кризата, министърът посочи, че това се прави посредством противоепидемичните мерки. "Това е единственият начин, по който можем да контролираме кризата. Най-ефективният начин обаче остава да се имунизират хората. Всякакви други мерки са временни и само отлагат проблема във времето". Д-р Кацаров каза още, че маските, дистанцията, честата дезинфекция, честото проветрение на помещенията са важни мерки. Според него обаче контролът върху спазването на мярката за носене на маски не е достатъчно ефикасен, но такива са възможностите на държавата и той не може да бъде променен. Този проблем той прехвърли на високата степен на лична отговорност.
Министър Кацаров е категоричен, че това е най-тежката вълна, която сме имали досега и причината за това е липсата на достатъчно ваксинирани. Самата ни здравна система се нуждае от структурна реформа, която в момента не може да бъде извършена. По тази причина не цялата здравна система може да поеме удара, а само една част - основно хората в ковид отделенията, в реанимацията, в ковид зоната.

Кацаров информира, че разкриването на 30 легла за болни в тежко състояние от ковид в болница "Лозенец" /бившата правителствена болница/ ще стане в следващите дни. Оборудването е осигурено, каза той. Лекарите, които ще работят там, ще бъдат командировани от по-малки болници без ковид легла, за по-ефективното им използване.

Има възможност болни от ковид да се лекуват и в чужбина и това може да стане между съседни страни, потвърди Кацаров. Това е възможност, която ни беше предложена от еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакиду, посочи той. По негово мнение обаче ние можем да се справим и без да се стига до там.

Има достатъчно кислород за болниците, каза още здравният министър и при нужда може да се стигне до забрана на износа.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

ВК Хебър се изкачи еднолично на върха
07.12.2021 21:10 71
ВК Хебър се изкачи еднолично на върха

Хебър записа девета поредна победа в първенството на Efbet Супер Волей при мъжете...

Затвориха за движение участъка от Мокрище до Звъничево
07.12.2021 18:56 846
Затвориха за движение участъка от Мокрище до Звъничево

Започна пореден етап от ремонта на пътя Пазарджик - Белово - Костенец. Затворен з...

Ресторантьори искат запазване на ставката от 9% ДДС
07.12.2021 18:27 100
Ресторантьори искат запазване на ставката от 9% ДДС

Въвеждането и запазването на намалени ставки на ДДС за ресторантския бизнес е осн...

ТМ+

Донорството като кауза - от първо лице в Панагюрище
06.12.2021 17:57 386 Общество
Донорството като кауза - от първо лице в Панагюрище

Само за няколко месеца в МБАЛ Уни хоспитал в Панагюрище са реализирани две донорс...

На Никулден в Дебръщица
06.12.2021 16:59 251 Общество
На Никулден в Дебръщица

На днешния ден празнуват над два милиона българи. Никулден е празник в чест на ...

Редакцията на Труд обявява гражданско неподчинение
06.12.2021 13:46 286 Общество
Редакцията на Труд обявява гражданско неподчинение

Аз и колегите ми от в. ”Труд” обявяваме гражданско неподчинение в зна...

Кой празнува на Никулден?
06.12.2021 09:22 133 Общество
Кой празнува на Никулден?

На 6 декември православната църква полита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, п...