23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Учени установиха, че работещите правят повече грешки следобед

Интересни нови открития сочат, че много служители са склонни да излязат от работна кондиция много преди 17:00 ч. в петък. Изследователи от Тексаския университетсъобщават, че работещите хора са по-малко продуктивни и правят повече грешки в следобедните часове, особено в петък – точно преди да се отдадат на почивка през уикенда.

Макар че всеки, който е работил типична офис работа от 9 до 5, вероятно може да се съгласи с тези констатации на някакво ниво, ново изследване предлага обективни доказателства за това явление в действие.

Учените са използвали нов метод за събиране на данни, за да разкрият, че работниците наистина са по-малко активни и по-склонни към грешки в следобедните часове между 14.00 и 16.00 часа.

Автори на това проучване са д-р Таехюн Рох и Нишат Тасним Хасан от Катедрата по епидемиология и биостатистика, заедно с д-р Чукуемека Есомону, Джоузеф Хендрикс и Марк Бендън от Катедрата по околна среда и професионално здраве, както и дипломантката Аниша Агарвал от Катедрата по здравно поведение.

Авторите на изследването анализират показателите за използване на компютри от 789 служители в офиса, работещи в голяма енергийна компания в Тексас, в продължение на две години.

След това те сравняват моделите на използване на компютри през различни дни от седмицата и часове на деня, за да установят какви закономерности се появяват.

Според изследването използването на компютри намалява всеки следобед след 14.00 часа. Това съвпада с подобни констатации, според които броят на задачите, които работниците изпълняват, се увеличава постоянно от понеделник до сряда, след което намалява в четвъртък и петък.

В светлината на тези констатации авторите на изследването изказват предположението, че гъвкавите условия на труд, като например хибридна работа или четиридневна работна седмица, могат да до доведат до както по-щастливи, така и по-продуктивни служители.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии