ВРЕМЕ Е ЗА ПОЛИТИКА!

26.10.2019 10:46 2201 Коментари: / Добави коментар Редактор: Ангел Василев Гледна точка
ВРЕМЕ Е ЗА ПОЛИТИКА!

Много от нас не веднъж сме се питали защо сме такъв  народ. Гостоприемни към непознатите и често студени към близките си, критични към себе си и толкова толерантни към чуждите, непримирими към съдбата си, но толкова търпеливи към несгодите! Сравняваме се с други нации и им се възхищаваме и тъгуваме защо не сме като тях. Какво ни е?

Ами нищо ни няма. Просто това сме ние, българитe, имащи своите национални черти. Поведението на нацията е съвкупност от поведението на отделния човек и приетите норми от правила в обществото. Поведението на отделния човек е комплексно качество на индивидуалните белези и придобитите знания, умения и навици, а те от своя страна са продукт на образованието, традициите, примера и възпитанието. Но какво ни прави да  сме различни? 

Мисля, че не сме много различни. Просто имаме своите особености. Аз бих нарекъл тези особености облик. А облик един народ придобива в следствие на своята история. И колкото е по-дълга тази история, толкова по-характерни са индивидуалните му белези. А ние знаем, че сме много стар, дори древен народ, съхранил се през хилядолетията, преминал през епохи, различни форми на държави, обществени строеве...  

Аз съм горд, че принадлежа към такъв народ, че съм българин! Да имаш толкова много качества, макар и противоречиви понякога не е лошо и със сигурност не е случайно. Гостоприемни сме, защото сме се научили, че така можем да държим дори враговете си близо, а това е висша форма на дипломация и понякога сме студени с близките си по същата причина. Критични сме към себе си, защото сме оцелявали все със собствени усилия, без да разчитаме на други, а това ни кара да търсим начини как да се справяме сами и сме толерантни към другите по същата причина. Непримирими сме към съдбата си защото сме убедени, че след толкова усилия не я заслужаваме и сме търпеливи към настоящето, защото знаем, че каквото и да се случи ние сме се научили да оцеляваме и ще превъзмогнем всяка следваща несгода.

Защо пиша всичко това. Не мога да се примиря, че след всичката тази история и усилия толкова много българи живеят в нищета, а още повече не се чувстват щастливи в родината си! Не мога да се примиря с това, че моите приятели, заминали да живеят в чужбина казват за родината си, че е “много  зле”! Не мога да се примиря, че и “де юре” и “де факто” сме европейци, а не можем да живеем като такива! Европа е нашето по-голямо семейство. Нима другите в него имат по-богата история или богатеят поради заслуги и статукво? Не. Този път причината е в самите нас. Европа направи това, което трябваше. Положи усилия и ни помогна да станем демократични. С правила и закони, точно такива каквито са и при тях. А също и с пари. С милиарди! Тогава защо у нас продължава да има толкова бедност, толкова несправедливост и толкова не щастливи хора? Нима не работим достатъчно? Не смятам. В България създаваме все повече и постигаме все повече. Наскоро премиерът ни се похвали, че брутният продукт на страната ще достигне 120 милиарда лева! Защо тогава има толкова нищета?  

Отговорът е прост: Народът ни е заложник на шепа политици-мошеници! Всъщност, бих ги нарекъл шайка, защото в повечето случаи са добре организирани, безскруполни и дори жестоки следвайки интереса си! Дали не е пресилено? Ами не е. Нека ви кажа какво мисля по въпроса. Демокрацията е древна форма на обществен строй. Но за да функционира е необходимо на първо място гаранционна система за честност и прозрачност на функционирането и. Основно поради липсата на такива не е просъществувала и древната гръцка демокрация. Какво имам предвид. В България, като част от най-демократичната общност в света Европейския съюз и съгласно конституцията, националните закони и европейските директиви, властта произтича от хората и се упражнява в интерес на хората. За да е възможно това се прилага механизмът на изборния процес и представителството. Тоест всеки може да бъде номиниран за представител на група от хора на изборна длъжност и в случай, че бъде избран, той ще има власт, но и отговорност и задължение да работи в интерес на хората и държавата, включително и да се разпорежда с огромни по размер обществени средства. 

До тука добре. Има избори, предлагаме, гласуваме и някои биват избрани. И този процес изглежда някак си истински демократичен. Различни кандидати, с различни идеи, някои дори с визии, се опитват да ни убедят , че са по-добрата алтернатива. Само дето не продължава дълго и приключва в деня на изборите. В този ден идва порокът. В деня на изборите започва деформацията на демокрацията. Шайката политици, докопала се до властта дава мило и драго, за да остане в нея и без свян е готова да си купи гласовете. От кого? Ами точно от ония, които е поставила в най-унизителното положение на бедност и нищета-малцинствата, социално слабите и пенсионерите. 

Но купуването не е само раздаването на пари на калпак. Престъпните политици знаят как се замъглява съзнанието на сиромасите. По стар римски почин, с  хляб и зрелища. Точно преди изборите изведнъж започват да се откриват разни нови обекти, да се правят ремонти на инфраструктура, пенсионерски клубове и тем подобни. Непосредствено преди изборите започват селски празненства с парите на кандидатите, в които има безплатни  кебапчета и чалга. И …. Те отново идват на власт. И тогава започва най-циничното им поведение. 

Получили това, което искат, докопали се до обществените пари те знаят, че могат да си позволят много. Но най-вече знаят, че за няколко години ще бъдат неприкосновени. Защо?

Защото, скъпи сънародници, след като са на власт те ще имат пари, много пари. Шайката, вече забогатели  си помага, пази се и ще премахва неудобните. И така до следващите избори. 

Добре де, казваме, че следваме пътя на старите Европейски нации, а пък същевременно  тука е страшно-кражби, корупция, купуване на гласове?! Какво става, защо така се получава! За да функционира демокрацията е необходим контрол върху процеса. Но не просто някакъв си контрол, записан в някакъв си закон. Необходим е постоянен, повсеместен граждански контрол върху всеки един политик и всеки един лев изхарчени публични средства. Но ще кажете как да ги контролираме, като те не ни допускат до процеса, не ни дават информация и дори ни заплашват, ако решим да сме по-настоятелни? 

Аз не мога да ви дам решения. Но мога да ви споделя моите убеждения. Гнети ме  фактът, че имаме толкова много корумпирани политици, и че във всички системи и органи на държавата има корупция. Болезнено за мен е да осъзнавам, че огромната част от медиите са подчинени, както и по-голямата част от органите на държавното управление са под сив контрол на същите тези политици. Но съм и убеден, че в крайна сметка стоическото ни търпение ще се изчерпи и нещата ще се променят. Смущава ме обстоятелството, че аз нямам време. И макар да съм уверен, че един ден децата ми ще растат в по-добра България, все по-често се питам какво бих могъл да направя, за да променя града и страната, в която живея. Сега. Днес. През следващите седмици и месеци. И се сещам само за едно:

-Да не допускам компромис със себе си пред закона, за да не насърчавам корупцията;

-Да не толерирам скриването на информация във връзка с извършвана корупция, като сигнализирам за всеки един случай, за който знам  и така да не я укривам;

-И най-важното,  да не съм пасивен, когато се обсъжда политиката на моето село, моя град, моята държава. Да участвам в нея, да съм активен в обсъждания, да гласувам и ако имам качества да участвам в избори и ако бъда избран, да дам всичко от себе си, за да оправдая доверието.

Да, има и други неща, които мога да правя, като например да протестирам във Фейсбук или на улицата. Това е демократична форма на протест и аз я уважавам, освен когато не се засяга личния живот и свободите на другите.  Но далече повече вярвам, че ако човек спазва горните три Да-та, което е и далеч по-трудно, светът около нас ще се промени бързо и към добро. 

За това ще приема за себе си кодекс на морала в името на децата ми и в интерес на собствения ми живот. Кодекс, като гражданин на България, като участник в древно общество, създало уникални качества у всеки свой член. И той е прост:

- Да се боря с корупцията, като под никаква форма няма да  насърчавам корупцията, като предлагам пари за услуги.

- Да сигнализирам за всеки случай, в който ми се иска подкуп.

- Да участвам в правенето на политики  и да гласувам.

В демокрацията политиката е всичко! Политиката е единственият механизъм на демокрацията. Но политиката не съществува без участието на гражданите. Време е ние, гражданите, да и придадем  и у нас истински смисъл. 

Време е за активна политика на гражданите!

Това е единственият начин да повлияем на тази система, за да живеем по-добре! 

Ангел Василев

 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

9871 са новите случаи на коронавирус
29.01.2022 11:05 46
9871 са новите случаи на коронавирус

Новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие са 9871, при направе...

Затопляне на времето днес
29.01.2022 08:57 28
Затопляне на времето днес

Днес над страната ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има п...

Влезе ли област Пазарджик в етап 3?
28.01.2022 18:45 345
Влезе ли област Пазарджик в етап 3?

Южен централен район мина в третия етап от Плана за борба с пандемията. Става въп...

ТМ+

Зимни музикални вечери – повод за гордост
28.01.2022 18:44 237 Култура
Зимни музикални вечери – повод за гордост

През месец декември художественият ръководител и диригент на симфоничния оркестър...

Класическата музика и Пазарджик
28.01.2022 16:50 187 Култура
Класическата музика и Пазарджик

Всяка една от фестивалните вечери е съпътствана от специална изложба, посветена н...

Митовете около цезаровото сечение
27.01.2022 16:50 314 Акценти
Митовете около цезаровото сечение

Манипулация е, че заради по-скъпа клинична пътека ражданията с операция с повече ...

Кои родители имат право на болничен заради карантинирано дете?
26.01.2022 18:12 443 Общество
Кои родители имат право на болничен заради карантинирано дете?

Родителите на деца, върнати от детска градина или ясла заради карантина, имат пра...