Въпреки че обилните трапези и зимни празници вече са зад гърба ни, с идването на пролетта всеки от нас иска да изглежда малко по-свежо и да се чувства по-добре. Ако не харесвате прекалено ограничаващите режими, можете просто да добавите няколко детоксикиращи подправки към менюто си.
Eто и кои sa те:
Куркума
Куркумата е подправка, използвана широко в азиатската кухня, за боядисване, за придаване на цвят и за рецепти с горчица. Въпреки това, тя също е била използвана от векове като лекарство за лечение на рани, порязвания и натъртвания, както и за облекчаване на проблеми със стомаха и черния дроб. Сред многото активни биохимични съединения на куркумата, куркуминът е най-изследваният за ползите за здравето. Той има антибактериални, противовъзпалителни, противотуморни, антивирусни и антиоксидантни свойства. Освен това има способността да детоксикира черния дроб и да пречиства кръвта, като действа като почистващо и тонизиращо средство за кожата, лекува порязвания и натъртвания и е мощен антиоксидант.
Черен пипер
Може да си мислите, че черният пипер е добър само за добавяне на вкус към вашите ястия, но може да се използва и за облекчаване на възпалено гърло, кашлица и задръствания в гърлото. Тази почистваща подправка е полезна и за облекчаване на запек, зъбобол, слънчево изгаряне, нарушения на съня и лигавични абсцеси.
Канела
Канелата се получава от вътрешните кори на четири вида вечнозелени дървета. Използва се като подправка както в сладки, така и в солени ястия. Много преди да се настани в кухнята ви, канелата има дълга история на употреба като детокс подправка в китайската и традиционната индийска медицина (аюрведа). Призната е като антиоксидант, пречиства кръвта и контролира високото кръвно налягане. Няколко изследвания са показали нейните антиоксидантни свойства и способността ѝ да пречиства свободните радикали. Канелата намалява оксидативния стрес и насърчава клетъчната цялост.
Източник: Bulgaria OnAir