16.9 C
Пазарджик
понеделник, 20 май, 2024

3 ноември е обявен за Ден на българския художник

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

3 ноември е обявен за Ден на българския художник. Отбелязва се от 1993 г. в деня на църковния празник на Св. Пимен Зографски, обявен за техен покровител. 

Неслучайно за покровител на българските художници е избран св. Пимен Зографски. Пимен е бил даровит художник, родом от София. Произхождал от заможен род и проявявал дарба към рисуването. Неговият учител му се явил след смъртта си и му указал, че трябва да се замонаши и да посвети дарбата си на божието слово.

Павел раздава имуществото си и отива в Атонския манастир „Зограф“ като монах, приема името Пимен. Той бил благочестив монах и се пазел от възгордяване сред своите братя като често се уединявал извън манастира. Като станал на 55 години, му се явил св. Георги и му указал, че трябва да се върне в България и да поведе духовно народа. Пимен тръгнал към българските земи, които тогава са под най-мрачните времена на османското владичество.

От този момент до края на живота си, Пимен обиколил почти цяла България и тайно, с много трудности, обновил, построил и изографисал над 300 църкви и 15 манастира, включително Черепишкия манастир във Врачанска епархия и Суходолския манастир във Видинската епархия.

На този ден, честват своя професионален празник художници, иконописци и реставратори.

Около 70 са творците, които членуват в Дружеството на пазарджишките художници и в местното представителство на СБХ. За любителите на художественото изкуство в Галерия „Георги Машев“ в Пазарджик е подредена годишната изложба на местните творци. Тя може да бъде видяна до края на годината.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии