29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Читалищна академия за фолклор

Националният фестивал за фолклор „Костандово – 2024“ се организира за двадесет и седми пореден път в града, чието име носи.

Във времето от 17 до 19 май. От местното читалище „Просвета-1919“, с подкрепата на Министерство на културата, Община Ракитово и Кметство Костандово.

След всичките двадесет и шест успешни издания, фестивалният форум има  голяма сцена, за най-добрите изпълнители на автентичен фолклор. Пример е за популяризиране на това културно богатство и за издигане на националния дух. Има силата да увлича. Расте и вече обучава.

Тази година отново, като съпътстващо го събитие, ще отвори врати „Читалищна академия за фолклор“ – на мястото на представяне. С лектори от престижното фестивално жури: Иванка Паунова – дългогодишен диригент на хора при Ансамбъл „Пазарджик“ и ръководител на читалищни певчески групи и Галина Асенова – ТВ водещ, артист и член на ЦИОФФ – Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства. А водещ е Радка Енчева-Кочева от Регионалния център „Читалища“.

„Читалищна академия за фолклор“  е инициатива на РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик и част от обучителната програма на институцията. За трета поредна година се провежда в партньорство с читалище „Просвета-1919“ в рамките на ежегодно организирания от тях фестивал. В настоящото негово издание, фокусът на занятията е върху ролята на читалищата в опазване и популяризиране на местния фолклор. Тематичните акценти са свързани  с правото и ангажимента на самобитните читалищни организации за изготвянето на кандидатури с елементи /народни знания, умения, изкуства/ за попълване на Националната листа на нематериалното културно наследство. Която процедура предстои да бъде отворена по регламент през 2024 година.

Ресорният регионален център благодари на партниращото читалище и на Кметство Костандово за предоставеното културно пространство по провеждане на обучението в мястото на представяне на български фолклор от различните краища на страната. Очаква постигане на целите на Читалищната академия. И поредното вълнуващо издание на Националния фолклорен фестивал „Костандово“!

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии