Хвар - слънчевият остров на Далмация - 1 част

01.12.2017 17:12 2119 Коментари: / Добави коментар Източник: Христо Тенчев Култура

Слънчевият Хвар - така наричат хърватите остров Хвар и това е нещо като далматинския Слънчев бряг - защото има най- много слънчеви часове през годината, не и относно плажовете, хотелите, алкохолния туризъм и пренаселеността.

Хвар е вторият остров в програмата ни и него ще го разгледаме доста по обстойно от Корчула. Но за целта първо трябва да стигнем до него.

Пътуваме от гр. Оребич по целия полуостров Плешац и се връщаме на главния път Дубровник - Сплит. Тук трябва да минем границата на Босна и Херцеговина при Неум-там боснениците имат една ивица земя от 8 км - икономически излаз на Адриатическо море.

Мислех, че това е политическо творение на новото време, но като се поразрових открих, че всъщност е наследило някогашна традиция - още Дубровнишката република е дала Неум на Османската империя, за да няма обща граница с Австроунгарската империя и по този начин да се предпази от апетитите на австрийските императори.

Успешно минаваме през босненската част на крайбрежието-аз се възползвам да заредя гориво-в Босна цената на бензина е 1,80-1,90 лева, в Хърватия около 2,60 лева. Пътя си върви по обичайните хърватски завои и чукари-тук вече е по широк и позволява по бързичко каране. Пътя минава през долината , където р.Неретва се влива в Адриатическо море-сигурно това е наградата за Далмация за всичките чукари, завои, камъни и планини-навлизаме в приказна долина, прошарена от канали, градини с череши и други плодове, край пътя се появяват продавачи и разбира се слизаме да си вземем кило череши.

Достигаме до гр. Дрвеник-оттам ще хванем ферибота за Хвар. За малко изпускаме единия ферибот и се налага да почакаме за следващия.

Пътят е половин час и ето ни в гр. Сучурай - най-източната точка на остров Хвар. Предстои ни около 40 км. пътуване до малкото градче Вробска-там сме избрали хотел. Не знам защо съм си представял, че Хвар ще е равнинен-нищо подобно-още на края на гр. Сучурай ме посреща пътен знак , който ми казва, че пътя е стеснен в продължение на 40 км. и ми препоръчва да се движа със същите тези 40 км. в час.

Следват обичайните завои за Хърватия-на всичкото отгоре няма мантинели край пътя, а на някои места той е доста над нивото на околността. Местните обаче явно са навикнали и всички коли, с които сме били на ферибота ме изпреварват. Пристигаме във гр. Вробска по тъмно и не можем да намерим хотела. Следва обаждане до собственика и на пристанището идва един усмихнат чичко на възрастта на родителите ми, представя се –Драго и ни води в хотела-всъщност няколко къщи за гости в един двор. И тук както навсякъде в Хърватия той си говори хърватски, ние български и се разбираме прекрасно.

За разбирателството спомага и това, че Драго предлага да почерпи с домашен ликьор-хич не му отказваме, ние пък се отсрамваме с гроздова ракия и вечерта до 01:00 часа минава в разговори за световното положение, июминатите , безсмислието на войните и традициите в България и Хърватия. 

/следва/

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Надал: Ако не бяха контузиите, можеше да съм подобрил рекорда на Сампрас
16.11.2019 13:56 76
Надал: Ако не бяха контузиите, можеше да съм подобрил рекорда на Сампрас

Рафаел Надал е на мнение, че ако не изпитваше толкова често проблеми с контузии в...

Съдът остави в ареста тримата, обвинени за организиран трафик на жени
16.11.2019 13:23 247
Съдът остави в ареста тримата, обвинени за организиран трафик на жени

Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение "Задъ...

Диета защитава от грип
16.11.2019 10:30 112
Диета защитава от грип

Кетонната диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати...

ТМ+

Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила
13.11.2019 22:09 292 Техно
Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила

От началото на годината изтритите от Фейсбук фалшиви профили вече са 5,4 милиарда...

Формула 1 ще стане напълно екологична до 2030 година
12.11.2019 10:19 142 Техно
Формула 1 ще стане напълно екологична до 2030 година

Най-престижните серии в моторните спортове, Формула 1 за пръв път си поставиха це...

Ст. комисар Йордан Рогачев стана баща на момиченце
11.11.2019 10:02 2915 Общество
Ст. комисар Йордан Рогачев стана баща на момиченце

Директорът на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев и съпругата му Ни...

Кардиолог от МБАЛ Пазарджик спаси петима пациенти с остър инфаркт за едно денонощие
09.11.2019 15:56 4779 Акценти
Кардиолог от МБАЛ Пазарджик спаси петима пациенти с остър инфаркт за едно денонощие

Младият инвазивен кардиолог д-р Владимир Иванов е извършил по спешност коронарна ...