30.8 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

Изложбата В рояка спомени свещени… ще гостува в Пазарджик

На 13 септември 2023 г. от 17,00 ч. в къща музей „Константин Величков“ ще бъде открита гостуваща изложба „В рояка спомени свещени“ на къща музей „Иван Вазов“ – Сопот.

Изложбата е създадена през 2020 година във връзка с годишнина от рождението на Иван Вазов и от тогава до сега е представяна в различни музеи в страната. Къща музей „Константин Величков“ е шестият домакин на изложбата.

Изложбата включва 18 табла, всяко от които е свързано с родния град на поета. Пренася ни в „рояка спомени свещени“ на Иван Вазов, научвайки за произхода на името на града, за фамилия Вазови – Минчо, Съба и тяхната многолюдна челяд. Ще разберете колко мили на сърцето му са детските и юношеските години в Сопот. Защото от бащиното огнище идва вдъхновението му да пише и тук прави първите си опити като поет.

Изложбата разказва и историята на родната къща на Вазовци , възстановяването ѝ и превръщането ѝ в музей с експозиции, които са обновявани през годините, за да може всеки, който обича Вазов и творчеството му, да се поклони на това свято място.

Изложбата може да бъде посетена до 13 ноември 2023 г., всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии