1.9 C
Пазарджик
четвъртък, 22 февруари, 2024

Красотата на българския фолклор във Величково

В пазарджишкото село Величково възстановиха един малко позабравен обичай, който се практикува при продължителна суша, за да завали дъжд.

Обичаят е известен все с мъжки имена Георги, Гошо, Гечо, Драганчо, Скалоян по името на антропоморфната мъжка фигурка, която се прави по време на обичая. Провежда се след обичая Пеперуда, но може да бъде изпълняван и самостоятелно. Разпространен е в Северна и в части на Южна България.

Формациите към НЧ“Отец Паисий“ представиха обичаите на празника на Величково в рамките на концерта- спектакъл „Красотата на българския фолклор“.

Фолклорният спектакъл, който даде възможност за изява на самодейните танцови и фолклорни групи при НЧ „Отец Паисий – 1930″ в с. Величково,  бе финансиран по проект от Национален фонд култура.

С предоставените средства в размер на бли5зо 15 000 лева бяха закупени и общо 24 тракийски и северняшки носии за дамите, както и пафти. А за момчетата са осигурени нови елеци.

Във формациите на читалището участват над 45 жители на Величково на възраст от 8 до 80 години.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии