29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Община Пазарджик се присъединява към международния културен форум „Европейска нощ на музеите“

На 18 май 2024 г., събота, Община Пазарджик ще се присъедини към международния културен форум „Европейска нощ на музеите“. 

От 18:00 до 24:00 часа Регионалният исторически музей и Художествената галерия „Станислав Доспевски“ ще отворят вратите си за посетители безплатно. Tази година Европейската нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите.

Регионалният исторически музей ще представи емблематични експозиции като “Лапидариум”, “Възраждане” и “Нова история”.

Достъпни свободно ще бъдат и временни изложби като “Вдъхновение и красота от сърцето на българската земя” и изложбата на макети на възрожденски къщи, изработени от ученици от групата по изобразително изкуство “Спомени от миналото” към СУ “Димитър Гачев” – Пазарджик.

Част от програмата на музея ще са музикалните пиеси от различни жанрове, изпълнени на саксофон от Валентин Генчев. Изпълненията ще бъдат от 20:00 до 20:45 часа и от 21:00 до 22:45 часа.

Художествената галерия „Станислав Доспевски“ ще открие вечерта с изложбата “Безкрайност” на художниците галеристи в 18:00 часа. В 19:00 часа ще се проведе концерт на мандолинен състав „Елена Генова“. Галерията ще представи и две специални изложби – „Портрет“, посветена на 200 години от рождението на Станислав Доспевски, и „Стоян Василев – художник, учител, пътешественик“, посветена на 120 години от рождението на артиста.

„Европейската нощ на музеите е възможност всички жители на града и гостите му да излязат и да се докоснатт до богатото културно наследство на Пазарджик, както и да го споделим с нашите деца. Радвам се, че Пазарджик участва активно в тази инициатива, която обединява културни институции и дейци от цялата страна. Призовавам всички, които имат възможност, да се присъединят към нас в тази нощ, изпълнена с изкуство, музика и история.“, споделя кметът на Община Пазарджик Петър Куленски.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии