Откриват изложбата Пафти от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик

21.06.2022 10:01 135 Коментари: / Добави коментар Редактор: Таня Кабурова Култура
Откриват изложбата Пафти от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик

На 23 юни 2022 г. от 17:00 ч. в къща музей „Константин Величков“, обект на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Теодор Траянов“ № 6, ще бъде открита изложбата „Пафти от фонда на Регионален исторически музей –  Пазарджик“.

Изложбата представя част от колекция пафти от фонда на музея. Включва над 50 образеца, някои от които след постъпването си във фонда през 60-те години на ХХ век за пръв път ще бъдат извадени и експонирани в предстоящата изложба.

Пафтите като накит и амулет са познати още от дълбока древност. Те са произведения на куюмджийския (златарски) занаят и са израз на стремежа и потребността на човек към красота, както и свидетелство за творческите възможности на безименните майстори. Едни от най-широко разпространените традиционни български накити, познати още като пуфти, чопрази и чапрази.

По време на изработка попадат в периода – началото на ХIХ – началото на ХХ век. Вероятно голяма част от тях са дело на местни майстори. Известен факт е, че златарският еснаф в Пазарджик в първата половина на ХIХ век е икономически силен. Кондика на златарския еснаф от 1808 г. посочва общо 91 майстори златари, синовете им и калфите.

Голяма е вероятността част от пафтите от фонда на музея да са дело и на златари от близките селища Панагюрище и Пловдив.
Пафтите са разпространени и характерни за цялата ни етническа територия. Служат за закопчаване на различни по вид колани – плетени, мънистени, тъкани и са свързващ елемент на отделните части на облеклото.

Материалът, от който са изработени, е сребро и неговите сплави на медна основа и бронз. Златото е използвано сравнително малко и най-вече за позлатяване на сребърни и бронзови пафти.

Основни техники на производство са леене, коване, гранулиране, филигран и емайлиране. Най-изящните накити са тези, изработени с техниката филигран.
Пафтите се състоят от две симетрични части – дясна и лява, които се закопчават една към друга посредством кукичка и ухо или чрез шарнирно закопчаване посредством игла, преминаваща през отворите на пасващите си една в друга части на пафтите. При по-голяма част от пафтите закопчалката е скривана под пластина, наричана пафте.

Пафтите са израз на социален статус. Невестата ги получава в дар на сватбата си от момъка. Те са неизменна част от облеклото на омъжената жена.
Те са накит, но и амулет както заради материала, от който са изработени, така и заради изобилието от семантично натоварените знаци и символи, майсторски инкрустирани и естетически въздействащи, които са в основата на апотропейната им функция .

Изложбата „Пафти от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик“ обръща внимание на малка част от колекцията пафти, която музеят притежава.
Включва образци с различна форма и следните категории украса – пафти с растителна украса; с изображения на животни и растителна украса; с изображения на небесни светила и растителна украса; с  архитектурни елементи; пафти и пластини с религиозни мотиви; с филигранна украса; с имитация на филигран; с геометрична украса.

Изложбата може да бъде посетена до 31 август 2022 г. всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Два басейна за тренировки има вече в Плувен комплекс „Балона“
30.06.2022 17:59 796
Два басейна за тренировки има вече в Плувен комплекс „Балона“

В началото на месец септември миналата година бяха възобновени тренировките по пл...

Графа открива 49-те Велинградски празници на културата
30.06.2022 17:27 144
Графа открива 49-те Велинградски празници на културата

Тази събота стартира 49-тото издание на Велинградските празници на културата. И т...

Признание за 18 спортисти
30.06.2022 17:19 612
Признание за 18 спортисти

Ежемесечно по програмата „Граждански импулс“ на община Пазарджик се н...

ТМ+

Днес да почерпят Петър и Павел
29.06.2022 09:09 200 Общество
Днес да почерпят Петър и Павел

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е почитан празник от българите. В на...

60 години Ансамбъл Пазарджик
27.06.2022 15:40 713 Култура
60 години Ансамбъл Пазарджик

С грандиозен концерт Ансамбъл Пазарджик отбеляза своя 60-годишен юбилей. На сцена...

Instagram подготвя революционни промени
25.06.2022 18:15 279 Техно
Instagram подготвя революционни промени

Услугата за споделяне на снимки Instagram съобщи, че тества нови възможности за п...

Таня Димитрова: Чудесия ще бъде част от най-голямото събитие на годината
25.06.2022 13:15 916 Общество
Таня Димитрова: Чудесия ще бъде част от най-голямото събитие на годината

Различни в живота, но обединени от любовта към България. Това мото събира за първ...