6.9 C
Пазарджик
събота, 2 март, 2024

Регионалният исторически музей спечели два нови проекта

Нови два проекта спечели регионалният исторически музей в Пазарджик. По дейности по опазване на движимото културно наследство музеят спечели финансиране в размер на 27 887 лв. С парите ще се реставрират и консервират 306 движими културни ценности, като по-голямата част от тях ще се експонират в реновираната зала „Археология“ на музея.

Вторият проект ще получи финансиране в размер на 22 600 лв. за изпълнение на проект „Представяне на движимите културни ценности от фонда на музея чрез създаване на дигитални триизмерни двойници на артефактите – за 3D принтиране на макети за нуждите на хората с увреждания, изработка на рекламни сувенири и витрини“.

Целта на проекта е да се създадат дигитални триизмерни двойници на движими културни ценности от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик за 3D принтиране на макети за нуждите на хората с увреждания. Освен за хората с увреждания, създадените на 3D принтер двойници на артефакти ще се използват и при работа с деца в детския образователен център, който ще бъде изграден в музея. По проекта ще бъдат изработени рекламни сувенири по индивидуален дизайн, свързан с експозицията на музея, както и витрини за тяхното представяне.

Общият финансов ресурс, който Регионален исторически музей – Пазарджик получи от Министерство на културата за реализирането на тези проекти, е в размер на 50 502 лева.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии