25.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Рей Бредбъри – Искам хората да си останат човешки същества

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Страховете от усъвършестването на машините не са от вчера. Още през 1974 г. писателят Браян Сибли задава на прочутия фантаст Рей Бредбъри въпроса какво мисли за куклите-роботи в увеселителните паркове „Дисниленд“, след толкова много научнофантастични книги и филми, които плашат с опасността машините да надделеят над човечеството.

Бредбъри му отговаря с писмо, в което особено впечатлява послеписът:

П.П. Не устоях на изкушението да коментирам страховете ти от роботите на Дисни… Те не са хора, но са продължение на хората. Всяка машина, всеки робот е това, за което го използваме. Защо да не махнем всички устройства с камери и средствата за възпроизвеждане на всичко, което влиза в тези устройства – нещата, които наричаме прожекционни апарати в кината? Един прожекционен апарат е робот, повтарящ истината, която сме вкарали в него. Нехуманно ли е? Да. Прожектира ли човешка истина, за да ни направи повече хора? Да.

/…/ Не се страхувам от роботите. Страхувам се от хората, хората, хората. Искам да си останат човешки същества. Мога да им помогна да останат човеци чрез използването с мъдрост и любов на книги, филми, роботи и собствените ми ум, ръце и сърце.

Страх ме е от католици, убиващи протестанти и обратното.

Страх ме е от бели, убиващи черни и обратното.

Страх ме е от англичани, убиващи ирландци и обратното.

Страх ме е от млади, убиващи стари и обратното.

Страх ме е от комунисти, убиващи капиталисти и обратното. 

Но… роботите? Боже, обичам ги. Бих ги използвал хуманно да науча всички на изброеното по-горе. Гласът ми ще говори от тях и ще бъде дяволски хубав глас.

Всичко най-добро,
Р.Б.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии