Древна храна, която се произвежда от мляко в изключителна гама от текстури, аромати и форми, сиренето редовно присъства на трапезата.
Има сведения, че се разпространило в Европа още преди римско време. Текстурите и вкусовете зависят от произхода на млякото, дали са били пастьоризирани, съдържанието на мазнини, бактериите и плесените, преработката и остаряването. Foodpanda подбра най-вкусните и предпочитани видове сирена.
1. Синьо сирене – най-известното синьо сирене е Рокфор. То е характерно с плесента по него и е много подходящо както като предястие, така и за готвене.
2. Чедър – традиционно английско сирене, което може да се произвежда в няколко цвята и едно от най-ароматните в света. Прави се от краве мляко и е характерно с неговата твърдост.
3. Моцарела – меко италианско сирене, произведено от биволско мляко. Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, затова се продава като бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е giornata (еднодневна), но тя може да бъде намерена само в Италия.
4. Бри – меко френско сирене от краве мляко, което получава своето наименование по името на едноименната френска историческа област.
5. Кашкавал – вид жълто сирене от овче мляко, краве мляко или козе мляко. Разпространено е в България, Албания, Молдова, Македония, Сърбия и Румъния.
6. Халуми – кипърско полутвърдо, необработено сирене, направено от смес от козе и овче мляко или само от краве. Той има висока точка на топене и така лесно може да се пържи или на пече на скара. Запазва формата си под пряка топлина или като „скаражно“ сирене.