Тиквата има богато съдържание на калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор, белтъчини, въглехидрати, витамини С, Е, В2, В3, В6 и фолиева киселина. Важно е да се отбележи, че тиквата е бедна на прости захари, което означава, че е подходяща за консумация дори и от хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това тя не съдържа никакъв холестерол, като дори е богата на ниацин – природен продукт с доказано действие за намаляване на холестерола, както и има антиоксидантно действие.
Въпреки че e нискокалоричнa, консумацията на тиква подобрява здравословното състояние като:
– подходяща при болни бъбреци, заболявания на пикочните пътища, като е чудесен диуретик,
– регулира теглото – тиквата засища, като засилва храносмилането, намалява чувството на глад, доставя богато количество – хранителни вещества и по този начин намалява и излишните килограми,
– контролира диабета – ниското съдържание на прости захари и в съчетание с въглехидратите в нея, които се разграждат бавно, консумацията й е от голямо значение за поддържането на здравословни нива на кръвна захар и инсулин.
– има мощно противовъзпалително действие,
– предпазва от рак – като цяло оранжевите храни, каквато е и тиквата, са богати на бета-каротин, който от своя страна доказано намалява риска от рак,
– източник на протеин – това означава, че хора, които по някаква причина избягват консумацията на месо, могат да си набавят протеин като включат тиква в менюто си,
– намалява риска от възпаление на простатата – семената на тиквените семки са с високо съдържание на цинк, а дефицитът му е една от причините за заболявания на простатата, а маслото от тиквени семки доказано свива разширените простатни жлези
– подпомага функцията на панкреаса – тиквата неутрализира солната киселина, като същевременно има мека и нежна структура.
Също така се препоръчва да бъде вклюючена в диетата на хора, страдащи от панкреатит.
– подобрява зрението – съчетанието на витамин А, бета каротин, лутеин и зеаксантин подобряват здравето на очите и защитават от появата на катаракта и дегенерации на макулата.
– стимулира имунитета – високото съдържание на витамин С и антиоксидантите стимулира защитните сили на организма, като по-този начин защитава от грип и вируси.
Разбрахме, че тиквата и нейните семки са много полезни. Затова можете да добавяте семки в салатата или яденето си, както и да разгледате нашето седмично меню.