8.9 C
Пазарджик
неделя, 25 февруари, 2024

10 ползи от цитрусовите плодове

Кои са 10-те основни полезни свойства на цитрусите, заради които заслужават винаги запазено място на трапезата?

1. Подпомагат здравето на мозъка.

Антиоксидантите и флавоноидите в цитрусовите сочни плодове подкрепят функциите на мозъка и подобряват проводимостта на нервните пътища, намалявайки риска от невродегенеративни заболявания, като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер.

2. Намаляват риска от камъни в бъбреците.

Голямата концентрация на минерали в цитрусите, както и тяхната сочност и наситеност с фибри действа диуретично. Това намалява риска от образуване на камъни в бъбреците и инфекции на уринарния тракт.

3. Помагат в отслабването.

Наличието на завидно количество фибри в цитрусовите плодове помага за редуцирането на мазнините в тялото, особено в коремната област. Чувствително добър резултат цитрусите дават в комбинация с яйца или кисело мляко.

4. Предпазват сърдечносъдовата система.

Изследване, публикувано в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry открива, че редовното похапване поне по един цитрусов плод на ден намалява лошия холестерол и триглицеридите, като същевременно стимулира полезния холестерол.

5. Предпазват от рак в храносмилателната система.

Концентрацията на фибри и антиоксиданти в цитрусите има благоприятен ефект върху храносмилателния тракт. Подпомагайки извеждането на токсините от стомаха и червата, цитрусите намаляват риска от рак, който би могъл да възникне на различни нива в храносмилателната система.

6. Допринасят за усвояването на желязото.

Много жени имат проблем с абсорбцията на този така важен минерал. Високите нива на витамин С в цитрусовите плодове помага на тялото да усвои възможно най-много желязо, прието чрез храната.

7. Хидратират тялото.

Портокалите например са съставени предимно от вода. В тази плодова течност се съдържат разтворени минерали, витамини, антиоксиданти, които я правят още по-полезна. В допълнение фибрите в пулпата на плодовете носят още блага на организма и подсилват действието на всички останали хранителни вещества.

8. Стимулират имунната система.

Голямото количество витамин С и антиоксиданти в цитрусите помагат на имунната система да работи добре. Не само че я подсилват, но и помагат за по-бързото преодоляване на възникнали вирусни инфекции.

9. Намаляват бръчките.

В основата на това магическо свойство на цитрусовите плодове е комбинацията от витамин С и антиоксиданти. Витамин С също е мощен антиоксидант, който стимулира синтеза на колаген в кожата, намалявайки бръчките и фините линии.

10. Облекчават подуването.

Борите се с газовете, усещането за тежест и подуване в червата, запекът? Яжте повече цитрусови плодове. Те допринасят за балансирането на функцията на червата, благодарение на фибрите в състава си, както и големите количества вода.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии