Кои са 10-те основни полезни свойства на цитрусите, заради които заслужават винаги запазено място на трапезата?
1. Подпомагат здравето на мозъка.
Антиоксидантите и флавоноидите в цитрусовите сочни плодове подкрепят функциите на мозъка и подобряват проводимостта на нервните пътища, намалявайки риска от невродегенеративни заболявания, като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер.
2. Намаляват риска от камъни в бъбреците.
Голямата концентрация на минерали в цитрусите, както и тяхната сочност и наситеност с фибри действа диуретично. Това намалява риска от образуване на камъни в бъбреците и инфекции на уринарния тракт.
3. Помагат в отслабването.
Наличието на завидно количество фибри в цитрусовите плодове помага за редуцирането на мазнините в тялото, особено в коремната област. Чувствително добър резултат цитрусите дават в комбинация с яйца или кисело мляко.
4. Предпазват сърдечносъдовата система.
Изследване, публикувано в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry открива, че редовното похапване поне по един цитрусов плод на ден намалява лошия холестерол и триглицеридите, като същевременно стимулира полезния холестерол.
5. Предпазват от рак в храносмилателната система.
Концентрацията на фибри и антиоксиданти в цитрусите има благоприятен ефект върху храносмилателния тракт. Подпомагайки извеждането на токсините от стомаха и червата, цитрусите намаляват риска от рак, който би могъл да възникне на различни нива в храносмилателната система.
6. Допринасят за усвояването на желязото.
Много жени имат проблем с абсорбцията на този така важен минерал. Високите нива на витамин С в цитрусовите плодове помага на тялото да усвои възможно най-много желязо, прието чрез храната.
7. Хидратират тялото.
Портокалите например са съставени предимно от вода. В тази плодова течност се съдържат разтворени минерали, витамини, антиоксиданти, които я правят още по-полезна. В допълнение фибрите в пулпата на плодовете носят още блага на организма и подсилват действието на всички останали хранителни вещества.
8. Стимулират имунната система.
Голямото количество витамин С и антиоксиданти в цитрусите помагат на имунната система да работи добре. Не само че я подсилват, но и помагат за по-бързото преодоляване на възникнали вирусни инфекции.
9. Намаляват бръчките.
В основата на това магическо свойство на цитрусовите плодове е комбинацията от витамин С и антиоксиданти. Витамин С също е мощен антиоксидант, който стимулира синтеза на колаген в кожата, намалявайки бръчките и фините линии.
10. Облекчават подуването.
Борите се с газовете, усещането за тежест и подуване в червата, запекът? Яжте повече цитрусови плодове. Те допринасят за балансирането на функцията на червата, благодарение на фибрите в състава си, както и големите количества вода.