7.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

7 лесни начина да отворите бутилка вино без тирбушон

Още в началото е важно е да уточним, че тези методи не винаги са 100% ефективни.

Ако не сте внимателни, вместо бутилка добро вино може да получите натрошена коркова тапа в чашата, напукана или дори счупена бутилка.

Така че използвайте тези трикове само в краен случай. Когато се налага да отворите бутилка старо, скъпо, рядко и отлежало вино, направете всичко възможно да намерите тирбушон.

Във всички останали случаи, можете да опитате следващите нестандартни опции:.

#1 Използвайте голяма видия, отвертка и чук за вадене на гвоздеи:

Може и да не повярвате, но това е един от най-безопасните методи в целия списък. За да го приложите се изисква известна физическа подготовка и сила, но ако ви чака красива дама с празна чаша, вероятно ще сте заредени с нужната енергия.

Това, което трябва да направите, е да вземате една по-дълга видия и да я навиете в корковата тапа с помощта на отвертката, докато на повърхността не останат само около 2-3 см от винта. Тогава взимате чука и с онази част за вадене на гвоздеи я издърпвате заедно с корковата тапа.
Вместо чук може да използвате клещи, а вместо видия може да забиете няколко гвоздея, които да издърпате с чука. Накрая може би ще ви е необходима и кърпа, за да забършете потта от челото си след това изморително упражнение.

#2 Натиснете корковата тапа навътре с помощта на дръжката на дървена лъжица или друг тъп предмет с подобен размер:

Това също е един доста безопасен метод в сравнение с останалите от списъка, но си има и някои неприятни страни. За да отворите бутилката просто трябва да натиснете корковата тапа навътре с помощта на дръжка на дървена лъжица или друг подобен като размер предмет. Лошото в случая е, че веднъж попаднала в бутилката, корковата тапа не може да бъде извадена оттам.

Ако пък бутилката е стара, има опасност тапата да се раздроби при натиска. Няма да е приятно ако това се случи, но ситуацията все още може да остане под контрол. Просто пресипете виното в друг съд като използвате цедка или тензух, за да отстраните парченцата корк.

#3 Изтласкайте тапата чрез въздух:

Това е лесно. Взимате помпа за топка с игла, която прикрепяте към корковата тапа с игла. Направете дупка в корковата тапа и започнете да вкарвате въздух през нея. Докато помпате, коркът постепенно трябва да започне се придвижва нагоре, изместван от налягането получено от въздуха.

#4 Завъртете с ключ или назъбен нож:

Тази опция е много близка до първата, в която използвахме видия и чук, за да издърпаме корковата тапа. Всъщност, това се оказва и един от най-често прилаганите трикове. Повечето от вас сигурно вече знаят, че почти няма студент, който да не знае този трик.

Този път, вместо отвертка ще използваме ключ, назъбен тънък нож или друг подобен предмет с назъбена повърхност. Забийте това, което имате под ръка в корковата тапа под ъгъл 45 градуса и почнете да въртите бавно. Тук е много важно да не бързате!. След няколко завъртания нагоре, тапата трябва да излезе (както вече се досещате това имитира тирбушон).

Уверете, че ножът е добре закрепен за тапата. В противен случай коркът ще се натроши, което никак няма да е приятно. Ако пък това се случи, винаги можете да използвате съвета от точка 2.

#5 Увийте бутилката с кърпа и ударете дъното ѝ в стената:

Преминаваме към малко по-опасните методи, така че тук подхождайте с внимание.

Предходните стъпки изискваха поне едно пособие, с което да си послужите. Но какво да правите, ако не ви се намира нищо полезно под ръка. Това, което може да направите е да увиете дъното на бутилката с дебела хавлиена кърпа и след това рязко да я ударите в стената. При този вариант бутилката може да се счупи, така че го прилагайте в много краен случай, когато всички останали възможности са изчерпани. Имайте предвид, че няма да успеете да извадите корковата тапа още от първия път. Затова ви препоръчваме да ударите бутилката в стената в няколко последователни серии с умерена сила, като след всеки удар бавно отмествате корковата тапа навън.

#6 Можете да ударите бутилката и с обувка:

Тази опция много наподобява предишната, но е по-малко безопасна. По същия начин увийте дъното на бутилката с кърпа, но вместо да я ударите директно в стената, поставете я в обувка – така ще имате възможност да ударите по-силно и с по-малка вероятност да счупите бутилката. Често хората, които използват този трик поставят бутилката в обувката, без да ползват кърпа.

Внимание: Трябва да спрете с ударите преди корковата тапа да е излязла изцяло, защото в противен случай рискувате виното да се излее.

#7 Използвайте топлина, за да отстраните корковата тапа:

(Не прилагайте този трик при охладени вина)

Тази опция е много нетипична, но наистина върши работа. Ако ви се намира горелка може да приложите топлина в онази част на бутилката, която е малко под корковата тапа. Под въздействие на топлината корковата тапа постепенно ще се премести нагоре, докато не излезе изцяло.

Запомнете, да НЕ СА СТУДЕНИ. В противен случай, под въздействие на рязката температурна разлика, бутилката може да експлодира. Ако виното е изстудено, го оставете да се климатизира на умерена стайна температура и едва тогава преминете към действие.

Ако успеете да отворите бутилката без тирбушон – споделете я с любим човек или добър приятел. Наздраве!

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии