18.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

7 октомври – Международен ден за достоен труд

7 октомври се чества в повече от 130 държави като Световен ден за достоен труд. През 1999 Международната организация на труда определя достойния труд като основно право на човек, като определя и условията, при които той трябва да бъде полаган – на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство.

Осигуряването на условия за достоен труд, казва Международната организация на труда, е основен двигател на развитието на всяко общество.

Тази година отбелязването на Международния ден на труда е белязано от отчитането на особените данни, събрани в резултат на вече година и половина условия на пандемия.

Към днешния ден Световната организация на труда отчита, че глобалният икономически модел се е провалил. И за работещите хора и техните семейства става все по-трудно, посредством труда си, да осъществяват достойното си съществуване.

Когато 60% от световната работна сила е в неформалния сектор – без права, без минимална работна заплата и без социална защита и когато несигурния труд засяга до 40% от официално заетите, означава, че социалният договор е сринат.

Достойният труд за всички работници трябва да е в основата на плановете за възстановяване, апелира Международната организация по труда.

Източник: БНР

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии