7.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

Барометър прогнозира 7 партии в новия парламент

Последните няколко дни от кампанията преди 11 юли могат да се окажат решаващи за финалния резултат. Тези изводи могат да бъдат направени след проведено от „Барометър България“ стандартизирано телефонно проучване на електоралните нагласи.

ГЕРБ за момента запазва първа позиция с 21,9%, но се забелязва тенденция на лек отлив на избиратели. „Има такъв народ“ към момента печели подкрепата на 19,3% от избирателите в рамките на страната. Партията на Слави Трифонов отново се отличава с почти тотално отсъствие на политическа кампания и изяви на лидера ѝ предимно в социалните мрежи.

БСП съумява да стабилизира позициите си – най-вече сред собствения си електорат. Отливът на избиратели от редиците им за момента е спрял и макар да не могат да разчитат на допълнителна подкрепа, те биха могли да реализират 17%.

ДПС едва ли ще поднесат изненади в рамките на страната. Партията има ясно изразен електорат, който винаги демонстрира висока степен на мобилизация по време на избори и към момента ще осигури 11,4% подкрепа. Предстои да се види и колко допълнителни гласа ще получи движението от в пъти повече разкритите секции за гласуване в Турция, сочи проучването на „Барометър“.

При „Демократична България“ се наблюдава известен застой. Въпреки че формацията може да се похвали с добра мобилизация на избирателите си и е една от малкото, които  ефективно използват модерни инструменти за кампания като социалните мрежи, коалицията не успява да привлече допълнителни гласове. 9,2% от анкетираните в рамките на страната заявяват желанието си да гласуват за ДБ, като това почти със сигурност ще ги нареди след ДПС.

„Българските патриоти“ също се очаква да бъдат част от следващия парламент. Категорично намерение да гласуват за тях са заявили 6,2% от анкетираните.
Сравнително нестабилна е подкрепата за „Изправи се! Мутри вън!“. В конкретния момент е поставено на кантар участието на коалицията в следващия парламент – 4,1% заявена подкрепа броени дни преди изборите.  

*Проучването е проведено със собствено финансиране през периода 1-7 юли 2021 г. сред 852 пълнолетни български граждани. То е проведено на територията на Република България и не включва нагласите на гласуващите извън страната.

Източник: Bulgaria ON AIR

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии