Борис – кои са политиците с най-българското име в световната история

25.07.2019 16:03 1503 Коментари: / Добави коментар Източник: ЕПА/БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Общество
Борис – кои са политиците с най-българското име в световната история

Великобритания има нов премиер, който обещава Брекзит да стане реалност на 31 октомври. Този решителен политик е с българско име и турски корени – Борис Джонсън.

В тази връзка БГНЕС направи справка за най-известните политици с името Борис.

Първият в списъка е княз Борис-Михаил. Има две теории, откъде произхожда името Борис. Според едната то е от "барс" и в превод на български може да означава „Тигран“, а втората от „бьори“ - "вълк". Княз Борис-Михаил управлява България от 852 до 889 г. и по негово време страната приема християнството и учениците на светите братя Кирил и Методий.

Следват първите руски светци Борис и Глеб. Те са синове на княз Владимир /980-1015 г./, който приема християнството в Киевска Рус. Борис и Глеб са деца на Владимир от българска принцеса, но тя най-вероятно не идва от Дунавска България, а от Воложка, която днес е разположена на териториите на съвременните руски автономни републики богати на петрол Татарстан, Башкирия и Чувашия. Така българите донасят името Борис в Русия. Двамата братя стават жертва на междуособицата, която избухва след смъртта на княз Владимир през 1015. Те са убити от брат им Светеполк, който по-късно получава прозвището „Окаяния“.

Борис Годунов е руски болярин от тюркски произход /това до голяма степен обяснява българското му име/, който в края на XVI век се издига за руски цар /1598-1605 г./. Неговото управление съвпада с най-смутните времена в руската история. Той е първият владетел от нова династия след Рюриковичи, които управляват Киевска Рус и Московското царство от тяхното създаване. По време на своето кратко царстване той трябва да се справя с многобройни вътрешни и външни врагове. Неговото трагично управление е описано от Александър Пушкин, а Модест Мусоргски пише едноименната опера, емблематична за великия български бас Борис Христов.

И отново в България

Цар Борис III, който е на престола от 1918 до 1943 г. Той е от Сакскобургготската династия, която по онова време е най-силната в Европа - управлява Великобритания, Белгия, Португалия, България и едноименното херцогство. Борис III е единственият монарх на Стария континент, който е едновременно наследник на двата враждуващи клона за френския престол – Бурбоните и Бурбон-Орлеаните. Бракът на неговия баща цар Фердинанд с Мария-Луиза има голямо символично значение за помиряването на тези две фамилии.

Заслугите на цар Борис III за България са безспорни. Той успя да спаси България от голямата касапница на Втората световна война /1939-1945 г./, изигра ключова роля за спасяването на българските евреи от концлагерите на смъртта, върна по мирен начин житницата на България Южна Добруджа – може би единствената поправка на границите призната от всички велики сили и от двата враждуващи лагера. Цар Борис III се ползва с голяма любов сред обикновените българи заради своя скромен и почтен начин на живот.

Борис Елцин е първият демократичен президент на Русия. Неговата звезда изгря през август 1991 г., когато се обяви против опита за преврат срещу първия и последен президент на Съветския Съюз Михаил Горбачов. Елцин, който някои на шега наричаха Борис Първи, заради голямата власт, която има руският президент, управлява страната в два последователни мандата. По негово време Русия преживя едни от най-срамните си години – бедност, корупция, унижения, поражението в Първата чеченската война, дефолт през 1998. Когато на 31 декември 1999 г. по обяд обяви, че предава властта на младия и енергичен по онова време премиер Владимир Путин, цяла Русия прие това като най-хубавият новогодишен подарък. Управлението на Борис Елцин изигра много лоша услуга за демокрацията в Русия, защото голяма част от населението на тази страна я свързва с тези тежки години на беззаконие.

Борис Трайковски е вторият президент на Македония и голям радетел на добрите българо-македонски отношения. Трайковски е роден на 25 юни 1956 година в струмишкото село Моноспитово в протестантско семейство от Муртино. През 1998 г. става заместник-министър на външните работи, а на следващата година е избран за президент. На този пост той остава до 26 февруари 2004 г., когато загина при самолетна катастрофа на Босна и Херцеговина.

Борис Тадич наследява убития през 2004 г. премиер Зоран Джинджич начело на Демократическата партия, на която е член още от 1990 г. Сръбският Борис на два пъти е президент на Сърбия от 2004 до 2012 г. По негово време се разпада окончателно съюза между Сърбия и Черна гора, с което се слага край на последния остатък от Югославия. Тадич продължава да бъде и в момента активен в политиката. Той е по-скоро опозиционно настроен спрямо сегашния сръбски лидер Александър Вучич.

Борис Тарасюк е съветски и украински дипломат. Той на два пъти е външен министър на страната си от 1999-2000 и от 2005 до 2007 г. Тарасюк е прозападно ориентиран и е член на партията „Баткившчина“.

Борисовци в Германия

В Германия името Борис не е много популярно, но през последните няколко години има поне двама политици с това име. Първият е Борис Райн. Той е християндемократ и председател на Ландтага на провинция Хесен от януари 2019 г. Вторият е Борис Палмер, който е „зеленият“ кмет на Тюбинген от 2006 г.

И накрая... Борис, наследникът на Али Кемал

Борис Джонсън – бивш кмет на Лондон, бивш външен министър и пресен министър-председател на Обединеното кралство. Привърженик на Брекзит, който се закани да осъществи и без сделка на 31 октомври. Английски премиер с българско малко име и турско потекло. Той е наследник на журналиста Али Кемал, който е един от най-активните противници на войната за независимост на Турция, която избухва точно преди 100 години под водачеството на Кемал Ататюрк. Заради своята позиция Али Кемал е линчуван на площада в Измит през 1922 г.

Той е една от най-любопитните личности в турската история. В началото на ХХ век емигрира в Лондон, където през 1903 г. се жени за английската дама Уилфрид Брун, с която има една дъщеря и син. 10 години по-късно изоставя децата си и отново се завръща в Османската империя, където се жени повторно. Децата на Кемал във Великобритания израстват там при баба си и взимат майчината си фамилия Джонсън. Борис Джонсън е внук на сина на Али Кемал Осман. 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Парамедик от Ивайло сред спасителите на недоносено бебе
31.01.2023 17:53 93
Парамедик от Ивайло сред спасителите на недоносено бебе

Председателят на „Клуб за бъдеще-Пазарджик“ Цвятко Луджев е парамедик...

Децата ще пътуват безплатно с обществения транспорт от 1 февруари
31.01.2023 17:25 94
Децата ще пътуват безплатно с обществения транспорт от 1 февруари

Служебното правителство отпусна допълнителни средства за безплатно пътуване на де...

Самбист е най-добрият спортист на Панагюрище
31.01.2023 15:51 114
Самбист е най-добрият спортист на Панагюрище

Самбистът Иван Хърков спечели отличието „Спортист на годината“ в общи...

ТМ+

Учители подкрепят въвеждането на оценка за дисциплина
30.01.2023 17:34 653 Общество
Учители подкрепят въвеждането на оценка за дисциплина

В училище да се въведе оценка за дисциплината, която да влияе при формирането на ...

Предстоят Зимни музикални вечери 2023
30.01.2023 10:30 192 Култура
Предстоят Зимни музикални вечери 2023

На втори февруари ще започне 48-мото издание на най-дългогодишният фестивал за кл...

Тревога за човека показва Борис Резов в Пазарджик
27.01.2023 17:20 428 Култура
Тревога за човека показва Борис Резов в Пазарджик

Необичайна изложба представя пред любителите на изкуството доайенът на пазарджишк...

Екатерина Захариева: ПП не могат да преглътнат, че са втора политическа сила
26.01.2023 16:38 402 Гледна точка
Екатерина Захариева: ПП не могат да преглътнат, че са втора политическа сила

Партията на Кирил Петков и Асен Василев е в изолация. Това заяви в предаването &l...