Борис – кои са политиците с най-българското име в световната история

25.07.2019 16:03 422 Коментари: / Добави коментар Източник: ЕПА/БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Общество

Великобритания има нов премиер, който обещава Брекзит да стане реалност на 31 октомври. Този решителен политик е с българско име и турски корени – Борис Джонсън.

В тази връзка БГНЕС направи справка за най-известните политици с името Борис.

Първият в списъка е княз Борис-Михаил. Има две теории, откъде произхожда името Борис. Според едната то е от "барс" и в превод на български може да означава „Тигран“, а втората от „бьори“ - "вълк". Княз Борис-Михаил управлява България от 852 до 889 г. и по негово време страната приема християнството и учениците на светите братя Кирил и Методий.

Следват първите руски светци Борис и Глеб. Те са синове на княз Владимир /980-1015 г./, който приема християнството в Киевска Рус. Борис и Глеб са деца на Владимир от българска принцеса, но тя най-вероятно не идва от Дунавска България, а от Воложка, която днес е разположена на териториите на съвременните руски автономни републики богати на петрол Татарстан, Башкирия и Чувашия. Така българите донасят името Борис в Русия. Двамата братя стават жертва на междуособицата, която избухва след смъртта на княз Владимир през 1015. Те са убити от брат им Светеполк, който по-късно получава прозвището „Окаяния“.

Борис Годунов е руски болярин от тюркски произход /това до голяма степен обяснява българското му име/, който в края на XVI век се издига за руски цар /1598-1605 г./. Неговото управление съвпада с най-смутните времена в руската история. Той е първият владетел от нова династия след Рюриковичи, които управляват Киевска Рус и Московското царство от тяхното създаване. По време на своето кратко царстване той трябва да се справя с многобройни вътрешни и външни врагове. Неговото трагично управление е описано от Александър Пушкин, а Модест Мусоргски пише едноименната опера, емблематична за великия български бас Борис Христов.

И отново в България

Цар Борис III, който е на престола от 1918 до 1943 г. Той е от Сакскобургготската династия, която по онова време е най-силната в Европа - управлява Великобритания, Белгия, Португалия, България и едноименното херцогство. Борис III е единственият монарх на Стария континент, който е едновременно наследник на двата враждуващи клона за френския престол – Бурбоните и Бурбон-Орлеаните. Бракът на неговия баща цар Фердинанд с Мария-Луиза има голямо символично значение за помиряването на тези две фамилии.

Заслугите на цар Борис III за България са безспорни. Той успя да спаси България от голямата касапница на Втората световна война /1939-1945 г./, изигра ключова роля за спасяването на българските евреи от концлагерите на смъртта, върна по мирен начин житницата на България Южна Добруджа – може би единствената поправка на границите призната от всички велики сили и от двата враждуващи лагера. Цар Борис III се ползва с голяма любов сред обикновените българи заради своя скромен и почтен начин на живот.

Борис Елцин е първият демократичен президент на Русия. Неговата звезда изгря през август 1991 г., когато се обяви против опита за преврат срещу първия и последен президент на Съветския Съюз Михаил Горбачов. Елцин, който някои на шега наричаха Борис Първи, заради голямата власт, която има руският президент, управлява страната в два последователни мандата. По негово време Русия преживя едни от най-срамните си години – бедност, корупция, унижения, поражението в Първата чеченската война, дефолт през 1998. Когато на 31 декември 1999 г. по обяд обяви, че предава властта на младия и енергичен по онова време премиер Владимир Путин, цяла Русия прие това като най-хубавият новогодишен подарък. Управлението на Борис Елцин изигра много лоша услуга за демокрацията в Русия, защото голяма част от населението на тази страна я свързва с тези тежки години на беззаконие.

Борис Трайковски е вторият президент на Македония и голям радетел на добрите българо-македонски отношения. Трайковски е роден на 25 юни 1956 година в струмишкото село Моноспитово в протестантско семейство от Муртино. През 1998 г. става заместник-министър на външните работи, а на следващата година е избран за президент. На този пост той остава до 26 февруари 2004 г., когато загина при самолетна катастрофа на Босна и Херцеговина.

Борис Тадич наследява убития през 2004 г. премиер Зоран Джинджич начело на Демократическата партия, на която е член още от 1990 г. Сръбският Борис на два пъти е президент на Сърбия от 2004 до 2012 г. По негово време се разпада окончателно съюза между Сърбия и Черна гора, с което се слага край на последния остатък от Югославия. Тадич продължава да бъде и в момента активен в политиката. Той е по-скоро опозиционно настроен спрямо сегашния сръбски лидер Александър Вучич.

Борис Тарасюк е съветски и украински дипломат. Той на два пъти е външен министър на страната си от 1999-2000 и от 2005 до 2007 г. Тарасюк е прозападно ориентиран и е член на партията „Баткившчина“.

Борисовци в Германия

В Германия името Борис не е много популярно, но през последните няколко години има поне двама политици с това име. Първият е Борис Райн. Той е християндемократ и председател на Ландтага на провинция Хесен от януари 2019 г. Вторият е Борис Палмер, който е „зеленият“ кмет на Тюбинген от 2006 г.

И накрая... Борис, наследникът на Али Кемал

Борис Джонсън – бивш кмет на Лондон, бивш външен министър и пресен министър-председател на Обединеното кралство. Привърженик на Брекзит, който се закани да осъществи и без сделка на 31 октомври. Английски премиер с българско малко име и турско потекло. Той е наследник на журналиста Али Кемал, който е един от най-активните противници на войната за независимост на Турция, която избухва точно преди 100 години под водачеството на Кемал Ататюрк. Заради своята позиция Али Кемал е линчуван на площада в Измит през 1922 г.

Той е една от най-любопитните личности в турската история. В началото на ХХ век емигрира в Лондон, където през 1903 г. се жени за английската дама Уилфрид Брун, с която има една дъщеря и син. 10 години по-късно изоставя децата си и отново се завръща в Османската империя, където се жени повторно. Децата на Кемал във Великобритания израстват там при баба си и взимат майчината си фамилия Джонсън. Борис Джонсън е внук на сина на Али Кемал Осман. 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Тази събота Велинград възражда „Празникът на картофите“
16.10.2019 17:53 124
Тази събота Велинград възражда „Празникът на картофите“

Празникът на картофите във Велинград ще бъде възобновен. Новината съобщават от ме...

Младежки театър „Приятели“ започна новия сезон с две награди
16.10.2019 17:27 117
Младежки театър „Приятели“ започна новия сезон с две награди

Младежки театър „Приятели“ се завърна в Пазарджик с две награди от фе...

С празничен концерт ще бъде отбелязан юбилеят на Филка Хамалска
16.10.2019 17:09 89
С празничен концерт ще бъде отбелязан юбилеят на Филка Хамалска

В Драматично-куклен театър „Константин Величков“ ще се проведе концер...

ТМ+

Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа
16.10.2019 13:01 670 Общество
Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа

Сигнал на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора за почти еднометрова зе...

60% от жените в Европа страдат от сексизъм на работното място
12.10.2019 14:11 316 Общество
60% от жените в Европа страдат от сексизъм на работното място

Шестдесет процента от жените в Европа са претърпели насилие или сексуален тормоз ...

Полицията инструктира ловните дружинки
05.10.2019 12:27 794 Общество
Полицията инструктира ловните дружинки

Взети са всички необходими мерки за нормалното протичане на новия ловен сезон за ...

Отбелязваме Световния ден за защита на животните
04.10.2019 09:52 401 Общество
Отбелязваме Световния ден за защита на животните

Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Св...