Приготвяне на макарони на фурна с кайма и сирене не е никак трудно, а резултата е просто – „Да си оближеш пръстите“.
За рецептата може да се използват всякакъв вид макарони или просто такива, каквито имате в къщи. Възможно е дори да използвате и макарони ОРЗО /наподобяват оризови зрънца/.
Необходими продукти:
макарони – 1 пак.
кайма – (смес) ½ кг
сирене – 200 г
лук – 1-2 бр.
пресни домати – (доматено пюре) 2 бр. големи (1 ч.ч.)
босилек – на вкус
черен пипер – на вкус
олио – 3-4 с.л.
кашкавал – (настърган) 200 г
захар – 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Сварете макароните в подсолена вода. Когато са готови ги отцедете от водата и оставете настрана.
Сложете тиган на котлона и налейте на дъното олио. Нарежете кромидът на дребно и го сложете в тигана, за да се запържи, докато стане прозрачен. След това, към него прибавете каймата. Раздробете я на късчета, но не прекалявайте. Нека останат по-големи късове кайма.
Щом каймата се запържи, добавете пасираните печени чушки и разбъркайте добре. Оставете да покъкри няколко минути.
Слагаме доматите (пресни, нарязани на кубчета)или доматеното пюре с 1 с.л. захар, която да неутрализира киселинността на доматите. Може също така, да сложите няколко супени лъжици лютеница… Иначе, най-вкусни макароните стават с пресни домати, нарязани на малки кубчета.
Овкусете с босилек и черен пипер. Добре е босилекът да е пресен, но ако нямате такъв, може и сух. Не слагайте сол все още.
След няколко минути, махнете тигана от котлона.
Сложете сварените макарони в тава. Върху тях, изсипете съдържанието от тигана. Добавете натрошеното сирене и разбъркайте. Опитайте и ако прецените, че е необходимо, добавете малко сол. Когато прибавяте сирене към някакво ястие, внимавайте със солта.
Върху макароните, поръсете обилно с настърган кашкавал и сложете тавата във фурната на 200- 220 градуса. Печете около 15-20 минути, през които кашкавалът да може да се разтопи и да се образува апетитна коричка.