30.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Днес е Европейски ден на 112

11 февруари е обявен за Европейски ден на единния европейски номер за спешни повиквания – 112 със съвместна тристранна декларация на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета от 2009 г.

112 е общ европейски телефонен номер за спешни повиквания, който може да се набира безплатно от всеки стационарен или мобилен телефон.

Не е нужно набирането на код на населеното място за връзка с местните служби за Спешна помощ – полиция, спешна медицинска помощ, пожарна и спасителни служби.

AML е безплатна услуга, достъпна за смартфони, която автоматично изпраща точното местоположение до службите за спешно реагиране всеки път, когато гражданин се свърже с 112. AML локализацията се извлича с помощта на сигнали за местоположение от клетъчни кули, GPS, wifi и сензори на телефона.

Проектът е много важен за дейността на НС 112, повишаване функционалностите на системата и спазване законовите задължения за осигуряване на непрекъснат и качествен достъп до телефон 112 с цел защита живота, здравето, сигурността и имуществото на гражданите.

В повечето страни неправомерното използване на номер 112 подлежи на наказателна отговорност, както и другите номера за спешни повиквания.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии