15.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Ето как да проверим дали яйцата са годни за консумация

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Яйцата са един от най-употребяваните продукти в кухнята. Те присъстват в редица рецепти, а са и прекрасна закуска или похапване по всяко време на деня. Когато купувате яйца, те обикновено стоят на вратата в хладилника. Въпреки че именно там им е отредено място според производителите на хладилници, вратата е най-неподходящото място за съхранение на яйца. Там температурата е непостоянна и недостатъчно ниска заради отварянето на вратата на хладилника. Това може да постави в риск годността на яйцата.

Въпреки че яйцата могат да издържат и извън хладилника известно време, без да се развалят, поддържането на подходяща температура за тях е важно. Яйцата могат да се развалят и по други причини. Понякога черупката им не е достатъчно стабилна и здрава, като това допуска проникване на бактерии в тях, ускоряващи процесите на разваляне. Салмонелата е бактерия, която може да се размножи в яйцата и да предизвика сериозна инфекция.

Ето защо е от голямо значение да сте наясно как да проверявате годността на яйцата, преди да ги консумирате.

Тест с чаша с вода – Един от най-бързите и лесни тестове за проверка на годността на яйцето е да го поставите в чаша с вода. Ако яйцето изплува на повърхността и се носи по водата, изхвърлете го веднага. Това е признак, че е развалено и негодно за консумация. Ако яйцето потъне, значи е плътно и с прясна консистенция, което е добър знак.

Проверка на черупката – Вгледайте се внимателно в черупката на яйцето отблизо. Ако тя е напукана или по нея има прахообразни налепи, прекалено много пигментни или грапави петна, по-добре не яжте това яйце. След като счупите яйцето, също може да използвате очите си за щателна проверка. Ако жълтъкът се разпадне или белтъкът има мътна структура, изхвърлете го.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии