27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

Ето кои са храните, които е добре да ядем сурови

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Храната, която консумираме, носи на организма ни хранителни вещества, от които той има нужда. Здравословното хранене с полезни храни е ключово за поддържането на добро здраве и красива фигура.

Някои храни обаче губят хранителните си качества, ако бъдат сготвени. Термичната обработка отслабва действието на витамините, минералите, антиоксидантите в състава им, което лишава организма от ценните им качества.

Лук и чесън –  Лукът и чесънът са много полезни. Те съдържат активното вещество алицин. Той е силен антиоксидант, който обаче губи свойствата си при готвене. Затова е по-добре да консумирате лука и чесъна сурови, когато това е възможно.

Червени чушки – Добре да се ядат сурови, защото в тях се съдържа витамин С в големи количества. Те са дори по-богати на витамин С от цитрусите. При готвене витамин С се разпада и губи качествата си. Най-добре е да ядете чушките сурови, за да си го набавите.

Плодове – Те губят огромна част от хранителните си качества при готвене. Най-добре е да се консумират пресни, въпреки че понякога се налага да бъдат термично обработени при печива и сладкиши. Важно е обаче главният ви фокус да е да се стремите да ги ядете пресни, за да си набавите всичките им ценни витамини, минерали, антиоксиданти и фибри непокътнати.

Броколи – Надали би ви хрумнало да ядете броколите сурови. Не е и необходимо да се мъчите, но е важно да ги приготвяте само на пара и то за няколко минути, колкото да омекнат. Така няма да изгубят ценните си вещества. Сред тях са фолиева киселина, фибри, витамин К, сулфорафан. 

Спанак –  Той е един от най-добрите източници на витамин С наред с червените чушки. Витамин С много лесно се разпада при готвене. По тази причина е най-добре да се консумира в прясно състояние. Спанакът съдържа и много магнезий, който също отслабва при готвене.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии