19.8 C
Пазарджик
събота, 13 април, 2024

Гроздето предпазва от рак, заздравява косата и кожата

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Освен, че е много вкусно, то е и много полезно

Гроздето е сладък плод, съкровищница на антиоксиданти и витамини. Може да бъде лилаво, зелено или червено на цвят. Някои сортове съдържат семки, а други не. Използва се в приготвянето на желета, конфитюри, сладка и най-вече на вино. Всяка година се използват около 70 милиона тона грозде за производството на вино.

Калорично, но и богато на витамини и минерали -150 г грозде съдържат 104 калории, 27 г въглехидрати, 1 г протеин, 1,4 г фибри, 0,2 г мазнини, 20% от препоръчителната дневна доза (ПДД) мед, 18% от ПДД витамин К, витамин В2, витамин В6, калий, манган, витамин Е и витамин С.

Гроздето съдържа и антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват от диабет, ракови, сърдечно-съдови заболявания и някои хронични здравословни състояния. Най-висока концентрация на антиоксиданти се намира в семките и люспите на гроздето, дори и след ферментация. Антоцианините предпазват от мозъчни и сърдечни заболявания или лекуват вече наличните такива, освен това те придават на гроздето характерния му лилав, червен, син или зелен цвят.

Полезно е и за очите. Лутеинът и зеаксантинът предотвратяват очните заболявания, свързани с възрастта, а ресвератролът предпазва от развитие на катаракта, диабетни заболявания на очите и глаукома. Гроздето има и противовъзпалителни качества. Някои съединения, намиращи се в него, притежават противовъзпалителни свойства.

Източник: Bulgaria On Air

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии