Едва ли има някой, който да не знае какво е действието на този витамин. Със захлаждането на времето става и все по-актуална темата за превенцията от настинки и вируси. Ако искате да сте здрави и силни и през новия сезон, погрижете се за здравето си, като първото нещо, на което да обърнете внимание е храната. Ето няколко храни, които са с високо съдържание на витамин C и които ще ви помогнат да засилите имунната си система.
Червени чушки – Ако отворите официалната страница на медицинското училище към университета Харвард, наред с другите популярни продукти, които са източник на витамин C, там ще срещнете и този така популярен у нас зеленчук. Пиперът, както го наричат в някои региони на България е част от нашите кулинарни традиции от векове. Той се състои от около 92% вода, като това го прави идеален за консумация по време на диета. Само една чушка може да ви снабди с необходимото количество витамин C за деня. Освен това в червения зеленчук се съдържа и витамин B6, който играе ключова роля за формирането на червените кръвни клетки.
Ягоди – Ягодите безспорно са един от най-предпочитаните и вкусни горски плодове. Те са подходящи за консумация дори от хора, които спазват стриктен кето или нисковъглехидратен режим. Освен с вкус, те ще ви изненадат и с ползи за здравето. Те съдържат ценни антиоксиданти и специфични вещества, които подпомагат здравето на сърцето. Тук трябва да споменем, че в техния състав влизат и манган, фолат (важен за организма по време на бременност), както и калий, който пък може да помогне за регулирането на нивата на кръвното налягане.
Домати – През летните месеци със сигурност сте консумирали големи количества от тях, особено под формата на салати. Може би не знаете, но всъщност доматите освен вкусен, са и ценен източник на витамин C. Те са с много малко калории (само 18 за 100 г) и съдържат калий. Според редица проучвания, без значение как са приготвени – варени, печени или сурови, доматите могат да ви помогнат в борбата срещу хронични заболявания и да намалят риска от развитието на сърдечносъдови заболявания.
Кръстоцветни зеленчуци – Броколи, карфиол, кейл, брюкселско зеле, спанак, зеле – всички тези зеленчуци съдържат много малко калории и за сметка на това имат големи ползи за здравето. В състава им влизат глюкозинолати – това са съединения, които придават горчивия им вкус. Според редица изследвания, те имат силни противовъзпалителни свойства, предпазвайки клетките от увреждания.
Картофи – Често подценяваме обикновените картофи. Те са набеждавани заради въглехидратите им и за съжаление са премахвани от менюто на почти всеки хранителен режим. Истината е, че стига да се консумират в умерено количество, без да се пържат, картофите могат да бъдат много полезни. Един средно голям печен картоф съдържа около 30% от препоръчителната дневна доза витамин C, както и 30% калий, 20 % манган и др. Картофите са богати на съединения като флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини. Те действат като антиоксиданти в тялото, неутрализирайки вредните молекули (известни като свободни радикали).
Цитрусови плодове – Няма как да ги подминем, тъй като те са предпочитаният от мнозина източник на витамин C. Можете да ги консумирате директно, под формата на сок или смути, но за предпочитане е да изберете да ги ядете цели. По този начин ще поемете по-голямо количество от съдържащите се в тях фибри. Въпреки всичките им полезни свойства и съдържанието на витамин C, витамини от B групата, фосфор, магнезий, желязо и др. препоръчително е да ги приемате в умерени количества, заради съдържанието на захар.
Източник: България Он Еър