33 C
Пазарджик
вторник, 24 юни, 2025

Избягвайте тези храни ако ви предстои полет със самолет

spot_img

Когато ни предстои да пътуваме, малко се замисляме за дискомфорта, който можем да си причиним от неподходяща храна преди да се качим в самолета. Често забързани в задачите преди стъпването на летището забравяме дори да ядем и преглъщаме нещо набързо.

Само че да се качиш на самолета, залагайки си подут корем или диария е най-неприятният сценарий, който можем да си позволим. Ето кои храни да избягваме:

1. Пържена храна

Пържени картофи, панирани пилешки крилца, пикантни пилешки бутчета, овкусени или не пържоли, приготвени чрез топлинна обработка в мазнина. Пропуснете ги. Храните с високо съдържание на мазнини отнемат повече време за усвояване, а при по-продължителен престой в стомашно-чревния тракт на храната се получава подуване на стомаха и дори чревен дискомфорт, особено като преживяване при турболенция.

2. Сол и бира

Не допускайте грешката като не шофирате да си позволите към сандвича с кетчуп и друг пикантен сос, кенче бира. Тази комбинация е богата на натрий, а натрият по принцип не е приятел на летенето. Защо? Поради промените в налягането и по-ниската влажност на средата в самолета е много вероятно организмът да се почувства дехидратиран. Солената храна също дехидратира. При висока надморска височина и продължителното седене, в комбинация на високите стойности на натрий може да се получи задържане на вода в организма, което носи цялостен дискомфорт на тялото и недобро самочувствие.

3. Броколи

Броколите са чудесна храна, една от най-здравословните, които природата може да ни даде, със сериозни данни за противораково действие дори. Но броколите и като цяло кръстоцветните зеленчуци не са подходящите за консумация преди полет именно заради високото си съдържание на фибри, което обичайно препоръчваме да се приема. При прием на повече фибри коремът ни е склонен да се подува и да се образуват излишни газове.

4. Боб

Бобът също е една от културите с най-благоприятен ефект върху здравето и конкретно чревното здраве. За нас българите е излишно да споменаваме дискомфорта, който може да причини бобът предвид традиционната ни кухня.

5. Чесън

Ясно е, че няма да хапнем чесън при положение, че ще пътуваме с толкова много хора в близост и вероятно ще ни посрещнат мили лица. Но понякога чесънът се вкарва в продукти и сосове и неговата консумация става неволна. Добре е преди да се сложи нещо непознато в устата да се види етикетът за съдържанието или се получи информация от продавача или сервитьора на храната. Чесънът съдържа фибрите фруктани, към които някои имат по-висока чувствитеност и могат да реагират в повече от останалите с подуване на корема, стомашен дискомфорт и газове.

Източник: Bulgaria On Air

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии