Солта е не само в салатата и ястието ни, тя е в колбасите, пакетираните лакомства С консумацията ѝ трябва да сме много внимателни, ако задържаме излишни течности, ако се борим с високо кръвно, висока кръвна захар, искаме да свалим излишни килограми, страдаме от артрит. Хубавото е, че лесно можем да намалим количеството сол в храната, която си приготвяме.
Чесън – Може да намалите консумацията на солта и да удвоите количеството чесън в рецептите за доматени сосове, ястия, супи, сотирани картофи. Чесънът съдържа съединения, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка.
Лимонов сок или кора – Цитрусите, особено лимоновият сок и кората му, са отлична алтернатива на солта. Сокът и кората от лайм и портокал също имат тези ефекти. Цитрусите подчертават вкуса и са чудесни не само за десерти, но и за дресинги, риба, зеленчуци.
Лук на прах – Подобно на чесъна, лукът подобрява вкуса на почти всяка рецепта. Може да намалите количеството сол, добавяйки го върху пържени картофи, към супи, яхнии, сосове.
Източник: България Он Еър