20.6 C
Пазарджик
събота, 26 април, 2025

Как да намалим консумацията на сол и с какво да я заменим?

spot_img

Солта е не само в салатата и ястието ни, тя е в колбасите, пакетираните лакомства С консумацията ѝ трябва да сме много внимателни, ако задържаме излишни течности, ако се борим с високо кръвно, висока кръвна захар, искаме да свалим излишни килограми, страдаме от артрит. Хубавото е, че лесно можем да намалим количеството сол в храната, която си приготвяме.

Чесън – Може да намалите консумацията на солта и да удвоите количеството чесън в рецептите за доматени сосове, ястия, супи, сотирани картофи. Чесънът съдържа съединения, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка.

Лимонов сок или кора – Цитрусите, особено лимоновият сок и кората му, са отлична алтернатива на солта. Сокът и кората от лайм и портокал също имат тези ефекти. Цитрусите подчертават вкуса и са чудесни не само за десерти, но и за дресинги, риба, зеленчуци.

Лук на прах – Подобно на чесъна, лукът подобрява вкуса на почти всяка рецепта. Може да намалите количеството сол, добавяйки го върху пържени картофи, към супи, яхнии, сосове.

Източник: България Он Еър

spot_img
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии