-0.1 C
Пазарджик
сряда, 19 март, 2025

Как да подсилите имунитета си?

spot_img

Куркумата ни е добре позната подправка от азиатската кухня, но знаем, че се предлага и под формата на хранителна добавка (преди прием се допитайте до лекар). Редица дългогодишни проучвания са установили, че куркумата е не само вкусна, но изключително полезна за здравето.

Тя съдържа биоактивни съединения, като куркумина, който има мощни противовъзпалителни свойства.

Смята се, че куркумата спомага за увеличаване на антиоксидантния капацитет на организма, а редовната ѝ консумация благоприятства функцията и здравето на мозъка, сърцето, повишава имунитета. Това я прави подходяща подправка през есенните и зимни месеци, когато сме изложени на по-голям риск от настинки и грип.

Знаем, че черният пипер има силно загряващо действие, както и противовъзпалително, подобрява кръвообращението и спомага за облекчаване на болките в гърлото. Затова много хора, когато са настинали и се оплакват от болки в гърлото, прилагат на шията си компрес с черен пипер.

Към супена лъжица мед добавете щипка черен пипер, щипка куркума и малко количество настърган или сушен джинджифил. Към тези съставки може да добавите вода или да разбъркате и да ги хапнете така. Джинджифилът също облекчава неразположенията и подсилва имунитета.

Топло мляко с куркума

Приятен начин за консумация на куркума и други съставки подсилващи имунната система в сезона на настинките и грипа. Към голяма чаша топло мляко прибавете:

мед на сладост:
½ чаена лъжичка смляна куркума;
¼ чаена лъжичка смлян кардамон;
¼ чаена лъжичка смлян джинджифил;
щипка черен пипер;
щипка канела;
щипка карамфил на прах.

Може да оставите млякото да заври с всички съставки, за да се комбинират добре с него, а ако подправките ви дразнят, просто прецедете напитката.

Фреш с моркови и куркума

Морковите са богати на витамин А. Сокът приготвен от тях благоприятства храносмилането, помага при запек, анемия, грижи се за здравето на сърцето. Освен това е чудесен на вкус. За да си приготвите фреш с куркума ще ви бъдат необходими няколко моркова, ябълки, парче корен от джинджифил (обелен), парче куркума от корена (обелен).

Куркумата и джинджифила може да ползвате и в сушен вид, ако не намерите под формата на корен. След като си направите сока, по желание може да му добавите и малко мед.

Източник: Dnes.bg

spot_img
Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии