Как да подсилите имунитета си?
Куркумата ни е добре позната подправка от азиатската кухня, но знаем, че се предлага и под формата на хранителна добавка (преди прием се допитайте до лекар). Редица дългогодишни проучвания са установили, че куркумата е не само вкусна, но изключително полезна за здравето.
Тя съдържа биоактивни съединения, като куркумина, който има мощни противовъзпалителни свойства.
Смята се, че куркумата спомага за увеличаване на антиоксидантния капацитет на организма, а редовната ѝ консумация благоприятства функцията и здравето на мозъка, сърцето, повишава имунитета. Това я прави подходяща подправка през есенните и зимни месеци, когато сме изложени на по-голям риск от настинки и грип.
Знаем, че черният пипер има силно загряващо действие, както и противовъзпалително, подобрява кръвообращението и спомага за облекчаване на болките в гърлото. Затова много хора, когато са настинали и се оплакват от болки в гърлото, прилагат на шията си компрес с черен пипер.
Към супена лъжица мед добавете щипка черен пипер, щипка куркума и малко количество настърган или сушен джинджифил. Към тези съставки може да добавите вода или да разбъркате и да ги хапнете така. Джинджифилът също облекчава неразположенията и подсилва имунитета.
Топло мляко с куркума
Приятен начин за консумация на куркума и други съставки подсилващи имунната система в сезона на настинките и грипа. Към голяма чаша топло мляко прибавете:
мед на сладост:
½ чаена лъжичка смляна куркума;
¼ чаена лъжичка смлян кардамон;
¼ чаена лъжичка смлян джинджифил;
щипка черен пипер;
щипка канела;
щипка карамфил на прах.
Може да оставите млякото да заври с всички съставки, за да се комбинират добре с него, а ако подправките ви дразнят, просто прецедете напитката.
Фреш с моркови и куркума
Морковите са богати на витамин А. Сокът приготвен от тях благоприятства храносмилането, помага при запек, анемия, грижи се за здравето на сърцето. Освен това е чудесен на вкус. За да си приготвите фреш с куркума ще ви бъдат необходими няколко моркова, ябълки, парче корен от джинджифил (обелен), парче куркума от корена (обелен).
Куркумата и джинджифила може да ползвате и в сушен вид, ако не намерите под формата на корен. След като си направите сока, по желание може да му добавите и малко мед.
Топ новини

Във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комис...

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов закри последното заседание на 4...

Поредно силно представяне записаха състезателите на СК „Пентатлон“ на...
ТМ+

Българската православна църква чества на 2 февруари Сретение Господне, един от 12...

На втори февруари ще започне 48-мото издание на най-дългогодишният фестивал за кл...

Църквата чества днес паметта на свети мъченик Трифон. Хиляди черпят за имен ден, ...

В училище да се въведе оценка за дисциплината, която да влияе при формирането на ...
Коментари