23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Как да се отървете от мравките в дома ви

Лятото идва с топло време и повече слънце, но наред с това води със себе си и досадни насекоми – не само навън, но и у дома.
Мравките могат да се появят у дома привидно от нищото (въпреки усилията ви за почистване).

Кой обаче е най-добрият начин да се отървете от тях? Тайната е да приложите цялостна стратегия, включваща почистване и отблъскване. Ето 3 причини да имате мравки и няколко тактики, с които да се справите с тях.

Причини:

1. Неправилно съхранявана храна

2. Мръсна кухня – трохи, остатъци от храна, разлети течности.

3. Растения, растящи близо до дома ви

Eто как да се отървете:

1. Почистете

Както бе споменато по-горе, това е най-ефективният и прост начин да се отървете от мравките. Мравките са в къщата ви, защото са гладни или жадни и се надяват да се възползват от трохи, боклук и всичко друго, което можете неволно да предложите.

2. Използвайте естествени репеленти против мравки

Друг начин да се отървете от мравките е като ги прогоните. Ето няколко естествени решения за отблъскване на мравки могат да помогнат:

Етерични масла – Етеричните масла от лимон, карамфил и мента възпират мравките. Смесете  5-10 капки  към малка бутилка спрей с вода, след което го напръскайте около местата, където сте забелязали активност на мравки.

Бял оцет – Мравките не харесват миризмата на бял оцет и той маскира ароматните следи, на които разчитат за насоки. За да използвате оцет като средство за възпиране на мравки, просто го напръскайте навсякъде, където сте забелязали мравки.

Препарат за почистване на стъкла, сапун за съдове и течен препарат – всички те ще нарушат ароматната следа от феромони, която мравките оставят след себе си, за да комуникират с други мравки.

Лют червен пипер – Кайенът се предполага, че е добре пазена тайна за борба с вредителите. Мравките мразят миризмата на кайен и ще отидат другаде.

Масло от нийм – то може да създаде ефективна бариера срещу мравки по прозорците и вратите.

Утайка от кафе – Вместо да изхвърляте  утайката от кафе  в боклука, използвайте я, за да предпазите мравките.

Тебешир – Кредата съдържа  калциев карбонат , който може да прекъсне пътеките на мравките.

Лимони и лимонови кори – Мравките не харесват миризмата на лимонов сок и други кисели или горчиви храни могат да ги държат далеч.

Сол – Трапезната сол е един от най-евтините начини да се отървете от мравките по естествен начин. Сварете вода и добавете голямо количество обикновена трапезна сол към нея, разбъркайте, докато солта се разтвори, след това изсипете в спрей бутилка и напръскайте в зоните на активност на мравките.

3. Проверете стайните растения за признаци на заразяване

Ако забележите мравките да влизат във вашите стайни растения, поставете цитрусови кори около ръба.

4. Прекъснете техния източник на храна

Проверете дали няма леснодостъпни източници на храна, приканващи мравки в дома ви. Проверете шкафовете и под плотовете и се уверете, че всички кутии за храна са чисти и плътно затворени.

Храната за домашни любимци (както и купичките за храна и вода за домашни любимци) също могат да привлекат мравки.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии