-0.1 C
Пазарджик
сряда, 19 март, 2025

Как да си направим домашен сапун и шампоан?

spot_img

Няма как поне веднъж през живота си да не сте се замисляли какво всъщност има в продуктите, които използваме ежедневно – почистващи лосиони, дезодоранти, сапуни, шампоани, козметика и др. В последно време да си „еко“ е дори модерно. Макар и този тренд да има противници, в никакъв случай не е лошо да се замислите дали не прекалявате с химическите съставки, в които буквално се къпете ежедневно.

Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко бюджетни и екологични алтернативи на конвенционалните сапуни и шампоани:

Шампоан със сапунени ядки

Необходими съставки:

6 сапунени ядки;
3 ч. ч. вода;
2 с. л. ксантанова гума;
15 капки етерично масло от чаено дърво.
За да си приготвите този шампоан, първата стъпка е да кипнете водата в подходящ съд. След като това стане, добавете към нея и сапунените ядки. Сместа трябва да е на слаб огън около 20-30 минути. Оставете получената смес да се охлади, като преди това я прецедите и отстраните ядките. Бъркайте енергично, добавяйки лека-полека ксантановата гума. Накрая добавете и етеричното масло от чаено дърво. Този шампоан не е траен, така че за предпочитане е да го съхранявате във фризер, като за целта напълните формички за лед. Преди употреба го извадете, оставете за съвсем кратко на стайна температура и след това втрийте в скалпа, а след това отмийте с хладка вода.

Домашен шампоан от сапун

Ще ви трябват:

50 мл сапун (за предпочитане кастилски);
1 ч. л. базово масло (например бадемово);
30 капки етерично масло (портокал, лимон, мандарина);
2 с. л. лайка;
180 мл вода.
Започнете с приготвянето на билковата отвара, за да е готова преди сапуна. Залейте билките с вряща вода, сложете похлупак и оставете да се задушат. След това разтопете сапуна на водна баня. След като е готов, добавете малко вода и разбъркайте. След като сместа се охлади, добавете и базовото масло. Разбъркайте. Добавете и етеричното масло. Най-накрая прецедете много добре билките и ги добавете към шампоана. Изсипете в бутилка и съхранявайте в хладилник.

Източник: България Он Еър

spot_img
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии