25.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Какви са полезните свойства на цвеклото?

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Подходящо е при високо кръвно

Цвеклото е зеленчук със земен вкус и аромат, който се отличава с богат хранителен профил. Той е пълен с витамини, минерали и растителни съединения, които могат да имат положителен ефект върху здравето. От намаляване на кръвното налягане до подобрени спортни постижения цвеклото носи множество ползи за организма.

Изследвания показват, че консумацията на цвекло или сок от цвекло може да доведе до значително намаляване както на систолното, така и диастолното кръвно налягане. Ефектът изглежда по-силен при консумиране на сурово цвекло, отколкото варено.

Също така, цвеклото е богат източник на фолат, което също може да допринесе за намаляване на кръвното налягане. Важно е да се отбележи, че тези ползи са временни и изискват редовна консумация за дългосрочни ползи за здравето на сърцето, информира Bulgaria On Air.

Цвеклото може да има положителен ефект върху спортните постижения, благодарение на високото съдържание на диетични нитрати.

Нитратите могат да подобрят ефективността на митохондриите, които са отговорни за производството на енергия в клетките, като резултат от това може да се подобри издръжливостта на спортистите.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии