5.7 C
Пазарджик
сряда, 4 декември, 2024

Какви са ползите от пълнозърнестия и квасения хляб?

Пълнозърнестите храни насърчават растежа на бифидобактерите и лактобацилите

Хлябът е не просто храна, той е традиция и обичай за много култури по света. Той присъства на трапезата всеки ден в различни форми и е част от менюто, придружавайки всяко от основните хранения за деня. Но ако се опитвате да отслабнете и да контролирате кръвната си захар например, вероятно сте отказали хляба и тестените храни изцяло.

Тестените изделия от бяло брашно са с висок гликемичен индекс, което означава, че предизвикват висок и рязък скок в нивата на кръвната захар. Но не всеки хляб е с такъв негативен потенциал. Пълнозърнестите хлябове и хлябът с квас имат невероятни ползи за здравето и особено за червата, информира Bulgaria On Air.

Пълнозърнестите хлябове и квасеният хляб съдържат множество неразтворими фибри, което е много важен фактор в контрола на кръвната захар, холестерола, теглото. Неразтворимите фибри ускоряват движенията на червата, подхранват бактериите в тях, подобряват редовността на изхождането. Това е много важно от гледна точка на детоксикацията на дебелото черво и целия организъм.

Хлябът от квас е богат на сложни въглехидрати, протеини и също така пробиотични бактерии благодарение на ферментиралия квас в него. Това не само подобрява храносмилането, изхождането и детоксикацията, но и работата на имунната система.

Имунитетът е пряко свързан със състоянието на чревната флора. Колкото по-стабилна е тя, толкова по-добре работи имунната система и осигурява не само качествена защита на организма от външни патогени, но и успява да се справи с потенциално опасни процеси вътре в клетките при клетъчно делене.

spot_img
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии