30.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Какво и кога да чистим вкъщи?

Чистотата в един дом без съмнение е от голяма важност. Но често пъти сякаш за да я поддържаме са необходими много усилия. В следващите редове ще ви подскажем как можете да си съставите план за действие, разпределен през различните периоди.

Всеки ден

За да избегнете натрупването на нечистотия, за предпочитане е всеки ден да миете чиниите и да обръщате специално внимание на мивката. За съжаление, ако пропуснете дори един ден, рискувате в кухнята да се образуват неприятни миризми. Обърнете внимание и на плотовете, според материала, от който са направени използвайте и подходящи почистващи средства и кърпи. Нека част от вашата ежедневна рутина е и изхвърлянето на боклука, както и прането.

Всяка седмица

Веднъж седмично обръщайте внимание на вашите уреди в кухнята – машини за сок, микровълнови печки, малки фурни, чопъри, фурни за хляб – всички се цапат и ако не ги почиствате редовно, рискувате нечистотиите да се натрупат и след това ще е почти невъзможно да ги почистите.

Веднъж в месеца

Един път в месеца почистете печката и микровълновата фурна отвътре, прегледайте хладилника и вижте дали няма забравени стари храни. Обърнете внимание на плафоните, лампите, полилеите и ако има нужда, ги почистете. Следващата стъпка е да се насочите към вратите – потопете микрофибърна кърпа в лек разтвор на вода и препарат за съдове – почистете тях и дръжките им, а след това със такава суха кърпа избършете повърхността им. Дезинфекцирайте кофите за смет и кошчето в банята. Почистете парапетите, первазите и вентилаторите.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии