Какво ще е времето през септември?

31.08.2021 13:32 1014 Коментари: / Добави коментар Източник: Dnes.bg Редактор: Ангел Узунов Общество
Какво ще е времето през септември?

През септември става прехода от лято към есен. Денят чувствително намалява и в края на месеца нощта има превес - 12 часа и 12 минути, а денят е дълъг 11 часа и 48 минути. Въпреки по-късия ден, слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно.

Средните температури през месеца ще бъдат около климатичните норми, прогнозира Петър Янков, дежурен синоптик на TВ-MET, за “Труд.

Над източните райони месец септември ще бъде по-хладен от обичайното. Валежните дни ще бъдат под нормата, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните. През първата деседневка ще има слънчеви и топли дни, подходящи за морски и планински туризъм.

Месецът ще започне с валежи главно в западните и централни части от страната. Слаби валежи по Черноморското ни крайбрежие се очакват около 5,6 септември. В края на първата деседневка се очаква повече слънце.

Сухо без валежи ще бъде времето в средата на месеца. Към 14-ти от северозапад ще поникне малко по-свеж въздух и дневните температури за кратко ще се понижат под 25 градуса.

На 15 септември ще превали дъжд по-съществено в централните райони. В периода 16 до 19 утрините ще са свежи с условия за краткотрайни мъгли, нека шофьорите бъдат внимателни. Най-ниските температури ще са от 9 до 14 градуса, но впоследствие слабо ще се повишават. Ще бъде слънчево с дневни температури до 26-28 градуса. Време, подходящо за високопланински туризъм и за любителите на пустите плажове.

Нови дъждове със захлаждане и дневни температури под 22 градуса ще има в периода 19, 21 септември и около
24 септември. В периода от 26 до 30 септември ще има повече слънце. Дневните температури ще бъдат под 25 градуса. Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове по Черноморието, без валежи.

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За септември народната метеорология гласи:

Сух септември - мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстовден, когато честваме Въздвижение на Светия кръст Господен(14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Месецът ще започне с повишена геомагнитна активност. Впоследствие земното магнитно поле ще се успокои.
В периодите от 11 до 12 септември, както и около 19 септември, се очаква повишаване на геомагнитната активност и слаби магнитни бури на ширините на Балканите в периода 20 до 22 септември, когато празнуваме Деня на Независимостта.

Временно усилване на интензитета на геомагнитнато поле се очаква в края на септември, без бури на средните ширини, включително и на Балканите. Усилване на Слънчевата активност се очаква в началото на месеца. В средата и в края на месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Бъдете внимателни в дните с магнитни бури, тъй като те влияят на хората с хронични болести. Желателно е да си осигурявате пълноценна почивка и да избягвате стреса.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Каква е цената на шарана тази година?
05.12.2023 19:20 565
Каква е цената на шарана тази година?

Най-търсената риба на Никулден в Пазарджик е шаранът. Тази година цената му е меж...

Обявиха кога палят празничните светлини на елхата в Пазарджик
05.12.2023 18:56 699
Обявиха кога палят празничните светлини на елхата в Пазарджик

Този петък /8-ми декември/ Община Пазарджик кани всички граждани на тържественото...

Аксаковци с нестандартна инициатива в Деня на доброволеца
05.12.2023 18:40 351
Аксаковци с нестандартна инициатива в Деня на доброволеца

В Международния ден на доброволеца възпитаници на гимназия “Иван Сергеевич ...

ТМ+

Обявиха кога палят празничните светлини на елхата в Пазарджик
05.12.2023 18:56 699 Акценти
Обявиха кога палят празничните светлини на елхата в Пазарджик

Този петък /8-ми декември/ Община Пазарджик кани всички граждани на тържественото...

Хороскоп за 5 декември
05.12.2023 08:56 385 Общество
Хороскоп за 5 декември

Овен - Изправяте се пред различни пречки в професионален план. Преценете д...

LG ЩЕ ПРЕДСТАВИ ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЯ  ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ НА CES 2024
04.12.2023 16:11 196 Техно
LG ЩЕ ПРЕДСТАВИ ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЯ ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ НА CES 2024

За да се превърне в компания за интелигентни лайфстайл решения, LG използва AI, ...

Домашна маска за коса с тиква
04.12.2023 11:46 166 Общество
Домашна маска за коса с тиква

Тиквата е един от най-здравословните сезонни природни продукти. Тя е прекрасен из...