Диабетът е заболяване, което до голяма степен зависи от приема на въглехидрати и захари. Пълното им изключване не би помогнало да се справите напълно с това коварно заболяване, а и не е съвсем здравословно да го правите. Онова, което е добро за здравето ви е да изключите храните с висок гликемичен индекс, които съдържат много захари.
Но захарите не се съдържат само в десертите и сладкишите. Те се срещат в естествената им форма и в плодовете. Ето защо диабетиците трябва да са много внимателни с консумацията им, за да успеят да контролират кръвната захар и състоянието си.
Череши – Въпреки че черешите са сладки, те са полезни за диабетици. Имат нисък до среден гликемичен индекс, което ги прави много подходящи за поддържането на кръвната захар стабилна.
Круши – Крушите са прекрасен плод, подходящ за диабетици. Те са много богат източник на фибри и витамини, сред които А, С, В и Е. Множеството фибри в тях контролират повишаването на кръвната захар и също подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което е важен фактор за контрола на диабета.
Лимони – Лимоните са по-бедни на захари и това ги прави подходящи при диабет. Можете да ги похапвате спокойно без да се притеснявате, че ще повишат захарта. Те са един от най-добрите източници на витамин С, което е допълнителен бонус за имунната система.
Ябълки – Ябълките са много богати на фибри. Повечето сортове с някои изключения са със среден гликемичен индекс, което ги прави подходящи за контрол на диабета. Колкото по-зелен сорт е ябълката, толкова по-бедна е на захари.
Източник: България Он Еър