30.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Компаниите за бързи кредити у нас нарушават правата на клиентите

90% от компаниите за бързи кредити у нас нарушават правата на клиентите и ги заблуждават с рекламните си послания.

За какво да внимаваме в клаузите по договорите и какви са основните съвети, ако спешно се нуждаем от финансови средства?

Преди подписване на договор за бърз кредит всеки един аспект – положителен или негативен, като например забавяне на вноските, трябва да бъде изяснен на клиента, напомнят от Комисията за защита на потребителите.

Освен клаузите в договора са важни и търговските послания, които те отправят към своите клиенти. Давам ви бърз пример: отпускане на заем до 15 минути. Това практически е невъзможно да се случи„, каза за БНТ Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите.

Примамливите предложения за лесен достъп до така необходимите пари водят до подписване на договори, които могат да съдържат клаузи, които са нелоялни, а други и незаконосъобразни, предупреждават от регулатора. Друга стратегия е завишаване на лихвите заради неизпълнение на условие.

Договор, който има условие вие до три дни да ангажирате още едно физическо лице като ваш поръчител. Вие естествено нямате от кой познат да вземете тази сума и неизпълнението на това условие води след себе си едни големи лихви, които завишават крайната цена по кредита, който имате да платите„, каза Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите.

Едно от решенията е да сравните различни оферти, като поискате европейски стандартизиран информационен формуляр, който е въведен със Закона за потребителския кредит от 2014 г.

Източник: КЗП

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии