26.9 C
Пазарджик
вторник, 16 април, 2024

Кражба на лични данни чрез онлайн лотарии

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Поздравления за спечелените 650 000 евро. Това е поредната примамка, с която измамници събират лични данни. Съобщенията се изпращат по имейл.

За да получат парите, набелязаните жертви трябва да се свържат с посочен в съобщението агент. Целта е да се предоставят лични данни като име, адрес, възраст, професия и телефон.

IT експерти предупреждават, че никъде по света няма лотарии, които работят по този начин. Друг трик при подобни измами е да се иска малка сума пари за технически разходи за превод например.

Често срещано е „наградата“ да идва и от името на компания, която е позната. Най-често използвани са големи компании, като „Майкрософт“ и Google.

Съветът на експертите е в никакъв случай да не се изпращат пари. Искането за банкова сметка или номер на кредитна карта е голяма сигнална лампа, че има нещо нередно.

Има няколко начина за идентифициране на фалшив имейл за лотария:

Освен ако някой не е купил билет, не може да спечели награда. Няма такива неща като теглене на „имейл“ или каквато и да е друга лотария, при която „не са продадени билети“.

Измамникът ще поиска от жертвите да платят предварително такса, за да получат наградата си. Всички истински лотарии просто изваждат всички такси и данъци от наградата.

Имейлите за лотарийни измами почти винаги идват от безплатни имейл акаунти като Outlook, Yahoo!, Hotmail, На живо, MSN, Gmail и т.н.

Имейлите за измама често настояват получателят да запази печалбата си в тайна; това се прави, за да се избегнат други да ги съветват, че имейлът е измама.

Както и при по-голямата част от измамни съобщения като цяло лотарийните измамни съобщения често съдържат правописни и граматически грешки.

Източник: БНТ

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии