19.9 C
Пазарджик
вторник, 23 юли, 2024

Най-добрите съвети за почистване на пералнята

За да сте сигурни, че прането ви ще излиза чисто от машината, е необходимо да я почиствате редовно. И въпреки че целта й е да носи чистота, самата тя може да се превърне в източник на мръсотия, бактерии и мухъл след само една употреба. Ниската температура може да е добра за дрехите, но по време на процеса на пране се отлагат мръсотия и мазнини. Всеки процес на пране включва и процес на изпомпване, който изпълва отделението за омекотител с вода и образува рай за мухъл и други подобни. Други проблемни места са гуменото уплътнение на вратата, филтърът за мъх и всъщност цялата машина, която е място за паразити поради постоянно влажната среда. Всички тези фактори влияят върху чистотата от прането и дълголетието на машината, но само ако я почиствате и се грижите за нея.

Как да почистите гуменото уплътнение

В идеалния случай избършете уплътнението на сухо с кърпа след всяко пране или всяка седмица. Освен това използвайте почистващ препарат с оцет, за да избегнете неприятни миризми.

Не забравяйте филтъра!

Прахът от цялото пране се озовава във филтъра за мъх. Ето защо трябва да го почиствате редовно.

И отделението за препарат

С течение на времето в отделението за прах може да се образува неприятен коктейл от вода и остатъци от препарат. Поради това е необходимо редовно да изваждате и избърсвате чекмеджето, когато почиствате пералната машина.
Лоши миризми в барабана на пералнята?

Почти постоянно влажната среда на пералната машина предразполага къ образуване на мухъл и бактерии . Ако искате да предотвратите миризмите – и да удължите живота на вашата машина – трябва редовно да почиствате барабана.

Кои домашни средства са подходящи за почистване на пералня?

Ябълков оцет: Ябълковият оцет е доказано домашно средство за почистване на пералнята. Благодарение на свойствата си да разтваря варовик и да дезинфекцира, той е идеален за чекмеджето за препарат или премахване на мръсотия от външната страна на пералната машина. Във вътрешността, от друга страна, е необходимо внимание: киселината атакува не само варовика, но и гуменото уплътнение.

Лимонена киселина: За разлика от ябълковия оцет, лимонената киселина в умерени дози е идеална за почистване и премахване на котления камък вътрешността на пералната машина. Пет до осем супени лъжици при максимум 40 градуса не само почистват машината, но и оставят прекрасен лимонов аромат.

Сода: Пералнята ви мирише странно? Пуснете я празна на 60 градуса и с около 50 грама сода за хляб. Тя унищожава гъбички, варовик и бактерии. Но содата почиства не само пералнята, но едновременно с това и прането. За да направите това, просто добавете две супени лъжици към препарата. Бързо, екологично и дори антибактериално.

Таблетки за съдомиялна машина: Защо това, което работи за съдовете в съдомиялната машина, не трябва да работи и в пералнята? При 90 градуса таблетките за съдомиялна машина надеждно убиват бактерии и микроби.

Правилната дозировка

Както при всичко в живота, твърде много хубаво нещо може да повреди пералната машина: остатъците от перилен препарат често са причина за неприятните миризми. Следователно – нито превишавайте, нито падайте под препоръчителната дозировка.

 

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии