14.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Обичате да тичате навън, но става студено?

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Бягането в студено време е безопасно, стига да подходите разумно. Понякога зимният въздух, който се вдишва твърде бързо, може да предизвика бронхоконстрикция поради сухотата на въздуха и понижената му температура. Трябва да подходите разумно и да знаете кога можете да си го позволите. Ето някои ценни съвети, които ще ви помогнат, ако решите да тичате навън в студено време:

НАМАЛЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ С ДИШАНЕТО:

В зависимост от температурата на въздуха или студения вятър дори най-здравите бегачи могат да изпитат проблеми с дишането, докато тренират навън през зимата. Носенето на тънка ски маска или шумозаглушител при бягане намалява утежняващите ефекти на студа, тъй като вътрешната страна на маската се затопля от издишванията ви. Когато температурата падне до отрицателни стойности, най-добре е да дишате през маска или шал.

Какви са ползите от бягането:

Това подготвя хладния въздух за белите дробове. Ако те ви болят от студа, дори когато сте затоплени и дишате през маска или шал, тогава знаете, че е твърде студено и трябва да пренесете бягането си във фитнеса например. Не забравяйте да дишате през носа, а не през устата, което също ще намали потенциалните затруднения с дишането. И се съсредоточете повече върху бягането за издръжливост вместо върху кратките, бързи серии бягане, за да намалите количеството студен въздух, нахлуващ в белите ви дробове.

ВИНАГИ ПЪРВО ЗАГРЯВАЙТЕ:

Не излизайте от вратата, за да пробягате няколко километра при минусови температури, без преди това да сте направили няколко динамични разтягания в дома ви. Когато този рязък въздух попадне върху мускулите, които не са били добре загряти, комбинацията от студ и намалено въздушно налягане води до разширяване на ставните тъкани, което ограничава движенията и може да предизвика болки по-късно през деня. Вероятно е също така да изпитате спазми и крампи, ако хвърлите мускулите си в интензивно бягане, без преди това да ги заредите с богата на хранителни вещества кръв и енергизиращ кислород, стимулирани от ободряващите упражнения за разтягане.

ОБЛЕЧЕТЕ СЕ ТАКА, ЧЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ С ВРЕМЕТО:

Когато навън е особено студено, носенето на пластове поддържа тялото топло и по-малко склонно към измръзване или хипотермия. Най-добрият начин за наслояване е да носите материал, който отвежда влагата към кожата, изолиращ среден слой и външна обвивка. Носенето на шапка вероятно е най-добрият начин за поддържане на прилична телесна температура, тъй като през главата се губи повече телесна топлина, отколкото през която и да е друга част на тялото. Много бегачи носят полипропиленови дрехи, когато бягат, защото този материал е удобен и добър за поддържане на сухота и топлина.

БЪДЕТЕ ДОБРЕ ХИДРАТИРАНИ:

И в студено време ще се потите, а тъй като студеният въздух е много по-сух от топлия, поддържането на добра хидратация е друг ключов компонент на безопасното бягане през зимата. По-високата честота на дишане също така освобождава повече влага, извлечена от тялото ви. Освен това поддържането на хидратация намалява риска от хипотермия и затруднено дишане.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии