20.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Обсъжда се дали ваксината срещу човешкия папилома вирус да стане задължителна

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Увеличават се българите с онкологични заболявания

Смъртността у нас е по-висока от средната за ЕС. Ракът е втората причина за смърт след сърденосъдовите заболявания. По данни за 2022 година заболеваемостта у нас е 422 на 100 хиляди души население. А в ЕС е средно 571 на 100 000 души .

Слабият интерес към задължителните профилактични прегледи и ниското ваксинационно покритие срещу човешкия папилома вирус, който е причина за някои онкологични заболявания, смъртността от рак у нас е висока.

Европейската организация за борба с рака представи пред депутати и институции в София „Манифест срещу рака“ за 2024 година. В него са очертани и проблемите, които трябва да реши новият Европейски парламент.

Около 95% от жените се срещат с човешкия папилома вирус. Инфекцията се предава по полов път и протича без симптоми. 14 типа на вируса причиняват различни онкологични заболявания.

Ваксина срещу човешки папилома вирус има. У нас тя е безплатна и е препоръчителна за момичетата между 10 и 14 годишна възраст. Имунизираните са около 2%.

А в манифеста на европейската организация за борба са рака се казва, че програмите за ранно откриване на онкологични заболявания трябва да бъдат подобрени. Освен това трябва да се търси решение на проблема с недостига на медицински специалисти, който засяга цяла Европа.

Източник: БНТ

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии