5.9 C
Пазарджик
вторник, 5 март, 2024

Отбелязваме Световния ден на радиото

Инициативата е на ЮНЕСКО

Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: „Радиото: един век информира, забавлява и образова“. 

По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Общото събрание на ООН през 2012 година, 13-и февруари е обявен за Световен ден на радиото. Денят е избран неслучайно – рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е именно 13 февруари – през 1946 година. 13-ото издание на празника на радиото през 2024-а година е специално, като радиостанциите по целия свят празнуват изминалия, първи век „в служба на човечеството“ на медията, и отбелязват забележителното минало на радиото и неговото обещаващо, но и изпълнено с предизвикателства бъдеще.

Сред акцентите в честването през тази година е ролята на радиото в исторически план с огромното му въздействието в сферата на новините, музиката, радиотеатъра и художествените предавания, както и спорта. Радиото има и специални функции по време на бедствия, аварии и извънредни ситуации – като общодостъпна мрежа за обществената безопасност.

Не на последно място е ролята на радиото за демократичните процеси – неговата способност да достига до многочислена аудитория и да свързва различни групи хора, включително мигранти, хора от уязвимите групи, както и влиянието му върху формирането на общественото мнение в качеството му на трибуна на свободното слово.

Източник: БНР

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии