Днешното ни кулинарно предложение е Печени пилешки бутчета на скара, мариновани с мед, чесън, сос Уорчестър и сок на. Предлагаме и салатка.
Продукти:
1 кг пилешки бутчета
1 глава червен лук
6 скилидки чесън
1 лимон
60 мл. мед
3 с.л. сироп от нар
60 мл. сухо бяло вино
1 с.л. сос уорчестър
2 с.л. чили сос
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. черен пипер
нишесте
Пъстра зелена салата с маслини и сирене фета
Рецепта:
Лукът и чесънът се нарязват на много ситно. Лимонът се изцежда, кората му се настъргва. Медът се разбърква със сироп от нар, сос уорчестър, чили сос, бяло вино и лимоновия сок.
Добавят се настърганата кора, морска сол и черен пипер. След това се слагат лукът и чесънът и маринатата се разбърква много добре.
Пилешките бутчета се слагат в плик и се налива сместа. Пликът се връзва и месото се оставя да се маринова за 2 часа в хладилник.
След това се изважда, маринатата се прецежда. Налива се в малка тенджера и се добавя 1 лъжица нишесте. Когато сместа кипне, се оставя да поври за около минута.
Пилешките бутчета се изпичат на загрята скара до готовност. По време на печенето, се намазват няколко пъти с приготвената марината.
Пъстра зелена салата с маслини и сирене фета
Продукти:
1 връзка зелена салата
1 жълта чушка
1 домат
100 г чери домати
1 глава червен лук
100 г маслини
200 г сирене фета
4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
сол
Рецепта:
Всички зеленчуци се измиват, почистват и подсушават.
Зелената салата (1 връзка) се накъсва и поставя в дълбока купа. Към нея се добавят обезкостените и нарязани на колелца маслини (100 г), нарязаната на кубчета чушка (1 бр), разполовените чери домати (100 г) и нарязаният на кубчета домат (1 бр). Прибавя се и нарязаният на колелца червен лук (1 глава). Салатата се овкусява с лимонов сок (2 с.л.), сол и зехтин (4 с.л.) и се разбърква. Накрая отгоре се поставят кубчета сирене фета (200 г) и салатата се сервира.
Приятен апетит!