18.9 C
Пазарджик
неделя, 6 октомври, 2024

Плодовете, които правят кожата по-красива

През лятото менюто ни включва по-леки меса и изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Летните плодове са сред любимите на много хора. Обичаме да ги хапваме така, да си приготвяме здравословни десерти с тях, сладоледи, смутита. Ето няколко летни плода, които правят кожата по-здрава и красива.

Диня – Сочната и вкусна диня е богата на витамин С и ликопен, които са естествени антиоксиданти и е известно, че предпазват кожата ни от вредните ефекти на свободните радикали. Именно свободните радикали причиняват окисляване на кожата и ускоряват процесите на стареенето ѝ. Също така, витамин С насърчава синтеза на колаген, който е от съществено значение за поддържане на еластичността и хидратацията на кожата.

Кайсии – Кайсиите са с високо съдържание на антиоксиданти и витамин С, който помага в борбата със свободните радикали в тялото. Също така се смята, че допринася за намаляване на признаците на стареене. Кайсиите също имат и противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят симптомите на акне, сочат изследвания. В допълнение, консумацията им ни осигурява витамини А, К и фолат, които са ефективни за подобряване на цялостното здраве на кожата.

Ягоди и други горски плодове – Имат малко калории, но са невероятно богати на хранителни вещества, много полезни за организма и кожата. Техните концентрации на антиоксиданти са големи, сочат изследвания, особено на важния витамин С. Ягодите ни осигуряват и флавоноиди, които действат срещу свободните радикали. Също така са чудесен заместител на сладкишите, а знаем, че захарта вреди на колагена в кожата.

Череши – Сочните череши са богати на витамини А, С, К, фолиева киселина и минерали. Те са едни от най-полезните летни плодове за здравето на кожата. Също така е известно, че имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Праскови – За сияйна кожа, хапвайте през лятото праскови! Те съдържат витамини C, A E и K. Също така са богати на калций и други минерали, заедно с фибри. Всички те са от съществено значение за здравето на храносмилателната система, а тя има отношение към състоянието на кожата ни. Прасковите съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, предотвратявайки UV увреждането и допринасяйки за по-свежия ѝ вид, сочат западни изследвания.

Манго – Въпреки че хапваме манго през цялата година, винаги го свързваме повече с лятото. Този сочен екзотичен плод е богат на витамини С и А, които насърчават образуването на колаген. Калият и витамин Е, които също ни осигурява консумацията му, са известни със своя овлажняващ ефект.
Според някои изследвания, мангото е богато и на витамини B6, К и магнезий, които помагат за регулиране на производството на себум, и бета-каротин, който предпазва кожата от бактерии и токсини. Но всички тези хранителни вещества, комбинирани в мангото, са не само великолепни за здравето на кожата ви, но и за имунната система, сърцето, очите, храносмилателната система и косата.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии